Tulevaisuuden yrittäjä

Aloittavan yrityksen rahoitus

Rahan puute on usein hyvienkin liikeideoiden ja monien uusien hankkeiden kohtalo. Ennen kuin yritys pääsee edes kunnolla käyntiin, hanskat heitetään jo tiskiin.

Tästä syystä ennen yritystoiminnan aloittamista on tärkeintä selvittää, kuinka paljon pääomaa tarvitset vähintään.

Kun sinulla on selkeä käsitys tarvitsemasi pääoman määrästä, voit helposti valita yrityksellesi parhaiten sopivan rahoitusvaihtoehdon. Auttaaksemme sinua, olemme koonneet luettelon erilaisista rahalähteistä. On tärkeää sisäistää nämä, kun harkitset uuden yrityksen rahoittamista.

Oma pääoma

Ensimmäinen vaihtoehto yrityksen toiminnan rahoittamiseen on yleensä omat säästöt. Tämän vaihtoehdon kanssa kannattaa kuitenkin olla varovainen, sillä oman liikeidean pyörittämiseen on helppo laittaa omaa varallisuutta hieman turhan raskaalla kädellä ja riskit usein unohtuvat. Joten jos rahoitat yritystäsi omalla pääomallasi, sinun tulee sijoittaa siihen vain sen verran, että selviät taloudellisesti, jos jokin menee pieleen.

Oman pääoman sijoittaminen yritykseen tuo myös tiettyjä vapauksia. Saattaa esimerkiksi olla, että luot vähemmän painetta, kun pelissä on vain oma rahasi, ei muiden. Näin saatat uskaltaa kokeilla asioita rohkeammin ja päättää itse, mihin rahat käytät. Tässä tilanteessa pätee ohje sijoittaa yritykseen vain niin paljon pääomaa kuin sinulla on varaa.

Juuriongelma vain usein on se, ettei omaa pääomaa ole sijoittaa yritykseen.

Pankkilaina yritykselle

Pankkilaina on luultavasti ensimmäinen asia, joka tulee mieleen, kun uusi yrittäjä alkaa miettiä yrityksen rahoittamista. Laina yritykselle pankista on hyvä vaihtoehto, mutta joskus sen saaminen voi olla vaikeaa. Pankeilla on yleensä tiukemmat ehdot kuin muilla yrityksille lainaa tarjoavilla tahoilla.

Yrityslaina

Joskus pankkilainan saaminen voi olla vaikeaa, vaikka yritykselläsi olisikin vankka perusta ja liiketoiminta sujuisi täydellisesti. Varsinkaan alussa yrityksellä ei ole todellista takuuta, jota sen usein vaaditaan tarjoamaan. Tällaisessa tilanteessa yksityisten rahoituslaitosten tarjoama yrityslaina voi olla hyvä vaihtoehto.

Vaikka vakuudeton yrityslaina on suhteellisen helppo vaihtoehto, on se kuitenkin kaikista vaihtoehdoista yleensä kallein.

Starttiraha

Suomessa useat tahot tarjoavat rahoitusta uusille yrityksille. Tällaisia kokonaisuuksia ovat erilaiset säätiöt, alueelliset yrityspalvelut ja TE-toimisto. TE-toimistojen tarjoama starttiraha on hyvä vaihtoehto, mutta kuten pankkilainassa, siihen liittyy usein tiettyjä ehtoja, joita voi olla vaikea täyttää. Saadaksesi starttirahaa, saatat joutua testaamaan liiketoimintamalliasi ja muita yritykseesi liittyviä tietoja erittäin huolellisesti.

Lisäksi starttiraha on hyvin pieni (vuonna 2022 noin 700 euroa kuukaudessa) ja pääasiassa se on tarkoitettu yrittäjälle itselleen, ei yritykselle.

Bisnesenkeli

Nämä sijoittajat, joita kutsutaan myös enkelisijoittajiksi, omistavat aikaansa ja rahansa erityisesti nuorille startupeille, joissa he näkevät kasvupotentiaalia. Bisnesenkeli on kuitenkin saatava vakuuttuneeksi siitä, että liikeideasi toimii.

Bisnesenkelien kautta rahaa voi olla vaikea saada tarpeeksi ja monesti joudut antamaan vastineeksi esimerkiksi osan yrityksestäsi. Kannattaa siis miettiä, keneltä ottaa rahaa vastaan.

Henkilökohtainen laina

Yksi vaihtoehto on lainata ystäviltä tai perheeltä. Tämän vaihtoehdon kanssa kannattaa kuitenkin olla erittäin varovainen, sillä epäselvät lainaehdot voivat aiheuttaa kitkaa ystävyys- ja perhesuhteissa. Siksi läheisien puoleen kääntyminen tulisi olla viimeinen vaihtoehto.

Läheisiltä lainaamiselle on kuitenkin parempikin vaihtoehto. Kannattaa miettiä, voisiko lainaa hakea henkilökohtaisiin nimiin. Usein itselle haettu, henkilökohtainen laina on yritykselle myönnettyä lainaa halvempaa. Kuluttajalainoissa on nimittäin tänä päivänä korkokatto, jota yrityslainoissa ei ole.

Kun laina on nostettu henkilön omiin nimiin, voi kyseisen rahan lainata taas omalle yritykselleen. Näin toimimalla myös lainan korkokulut saa vähennettyä verotuksessa.

Yhteenveto

Aloittavalla yrittäjällä on monia vaihtoehtoja, joilla rahoitus voidaan hoitaa uuteen yritykseen. Luonnollisesti turvallisin vaihtoehto on aloittaa omalla pääomalla, mutta kaikille tämä ei ole mahdollista.

Muita vaihtoehtoja ovat muun muassa pankkilaina yritykselle, yrityslaina yksityiseltä rahoittajalta sekä bisnesenkelit.

Näitä vaihtoehtoja edullisempi saattaa olla henkilökohtainen, kuluttajana otettu laina. Kun laina on nostettu omiin nimiin, voidaan rahat taas lainata yritykselle.

Myös starttiraha on esitelty artikkelissa, mutta se on tarkoitettu yrittäjän henkilökohtaiseksi tueksi.