Teksti: Catarina Myllärniemi

MONI on pian kaikkien Eurooppalaisten finanssisovellus

Moni on lanseeraamassa uuden älykkään maksukortin, jonka taustalla pyörii täysin mobiilisti kirjo uusia toimintoja: on mahdollista lainata kaverille korotta rahaa, pitää kirjaa kaikista eri pankki- ja maksutileistään ja käyttää korttia tavanomaisen luottokortin tavoin. Moni on listattu Sveitsissä Euroopan 13 kuumimman Fintechin joukkoon, ja se on ansainnut paikkansa myös Wired 100 -listalla. Monin lanseeraus koskee koko Euroopan talousaluetta. Moni pilotoitiin maahantulotulvan 2015 aikaan, jolloin applikaation koekäyttö suunnattiinkin kuluttajien sijaan maahanmuuttajille. Monilta sanotaankin heidän olevan alipalveltujen pankkiasiakkaiden puolella.

Finanssiteknologia eli FinTech kehittyy kiihtyvää vauhtia, kun uuteen PSD2-maksupalveludirektiivin voimaantuloon on enää vajaa vuosi. EU:n laajuudella verkossa ja mobiilisti maksaminen sekä taloustiedon siirtyminen tulee muuttumaan ja helpottumaan sen ansiosta, että pankit joutuvat avaamaan rajapintansa kolmansille osapuolille. Perinteiset pankit ja uudet FinTech-yritykset kehittävät kilvan notkeita palveluita. Osa on hakenut ja saanut pankkitoimilupia, kuten N26, Atom Bank ja Monzo, kun Moni taas etenee MasterCardin maksuverkossa siten, että taustalla on tietenkin korttien myöntäjänä pankkitoimija. Pankki ei kuitenkaan ole asiakasrajapinnassa, vaan taustavaikuttaja.

Näillä näkymin kuluttajien pankkipalveluissa tulee nousemaan täysin erilainen, käyttäjäkokemuksen ja ketteryyden perustalle rakennettu palveluiden tarjonta.

Antti Pennanen, Monin perustaja ja toimitusjohtaja, sai ensimmäisen idean yritykseen jo ennen vuosituhannen vaihdetta. Hänen mielessään osa kuluttajista oli finanssiasioissa selkeästi alipalveltuja: kaikille ei myönnetty edes pankkitunnuksia, saati sitten kortteja.

2010-luvulle tultaessa oli selkeää, ettei perinteinen pankkisektori nähnyt muutoksen tarvetta ja lähtenyt vielä mukaan muutokseen. Pennanen joukkoineen ideoi kokonaan uudenlaisen palvelun, joka on älytilin ja maksukortin yhdistelmä.

Moni ei ole pankki, vaan se on kuluttajan kaukosäädin oman talouden hallintaan, toteaa Pennanen.

Monin toiminta alkoi varsinaisesti vuonna 2014 rahoituksen löydyttyä. Siemenvaiheen rahoitusta yritys on kerännyt noin kaksi miljoonaa euroa. Rahoittajia on Formation 8 ja Digital Currency Group Yhdysvalloista sekä Maxfield Capital Venäjältä. Mukana on myös enkelisoittajia eri maista, Etelä ja Pohjois-Amerikoista ja muutama Suomestakin. Uusi rahoituskierros onkin pian ajankohtainen, onhan Pennasen visio viiden vuoden päähän: “Raha virtaa vapaana kuin vesi valtioiden rajoista riippumatta.”

Eri tilien ja lainojen tietoa yhdistäviä, kokoavia älytilejä tulee nykyään markkinoille monilta eri tekijöiltä. Aktian Wallet ja OP-ryhmän Pivo ovat myös lanseeranneet uusia kuluttajapalveluja.

Finanssialan tulevaisuuden visioita hallitsevat digiajalle tuttu aika- ja paikkarajoittamaton palvelumalli. Visiona on se, että hyvin pian rahan siirtäminen tililtä toiselle sujuu ilman viivettä, ja että rahaa voi lainata läheltä tai kaukaa, oman luottamuspiirinsä sisällä. Moni-palvelussa on oikeasti palvelu nimeltä ”Circle of Trust”, koroton lainapalvelu, johon voi liittää halutessaan perheensä tai ystäväpiirinsä.

Jos tilin avaaminen tuntui joskus hitaalta ja hankalalta, niin se aika on pian ohi. Joillekin tilin avaaminen tai kortin saaminen on muutenkin vaikeaa. Maahantulijoille ja luottotiedottomille se on joskus lähes mahdotonta tai vaikkapa henkilöille, joilta puuttuu vakinainen osoite tai virallinen henkilöllisyys. Moni on myös ratkaisu tällaisissa tilanteissa.

Monin piti lanseerata kokeilupilotti kuluttajille, mutta vuonna 2015 monet yllättänyt maahantulijoiden tulva oli Monille mahdollisuus testata palveluaan yhdessä Suomen maahanmuuttoviraston eli Migrin kanssa. Kokeiluun osallistui noin 4000 maahantulijaa ja kokeilu oli onnistunut.

Moni lanseerataan kuluttajille kesällä 2017 koko Euroopan alueella. Tulevaisuus näyttää Euroopassa vahvasti siltä, että Välimeren ylittävä muuttoliike vain lisääntyy.

Afrikasta Eurooppaan ihmisiä työntää moni tekijä: nälänhätä, ruuan kallis hinta, nuorisotyöttömyys sekä ylipäätänsä voimakas väestön kasvu, toteaa dosentti Arno Tanner Helsingin yliopiston väestötieteen laitokselta.

Käyttäjät eivät Monilta siis näytä loppuvan, päinvastoin. Muitakin kokeiluja on käynnissä, viimeksi käynnistyi palkanmaksuominaisuuden testaus Ukko.fi-palvelun kanssa. Ukko.fi on tullut tunnetuksi kevytyrittäjyyden puolesta puhujana. Ukko-palvelun avulla erilaisia työkeikkoja tekevä ihminen voi laskuttaa työnsä Ukon taustakoneiston huolehtiessa viranomaisvelvoitteiden, kuten verojen ja eläkemaksujen hoitumisesta pientä provisiota vastaan. Nyt Ukon palkat on mahdollista saada suoraan MONI-kortille.

Olemme samalla tavalla byrokratian piilottamisbisneksessä kuin moni muut FinTech-startup, toteaa Olli Kopakkala, Ukko.fi’n markkinointipäällikkö.

Ukon kokeilujakso Monin kanssa on alkanut muutaman kymmenen uskollisimman asiakkaan kesken, jotka laskuttavat kaiken yritystoimintansa Ukon kautta. Kokeilujakson aikana palkat maksetaan Monin kortille. Tuloksia ei ole vielä saatavilla, mutta Ukosta sanotaan, että kokeilua voidaan ketterästi laajentaa heti kun se alkaa näyttää hyvältä.

Uusien rahoitusalan yritysten toimintaan liittyy usein myös ajatus palveluiden reaaliaikaisuudesta sekä maiden rajat ylittävästä palvelusta. Moni on tässä trendissä vahvasti ja ajoissa mukana. Ajatuksena on, että raha liikkuu nykyistä huomattavasti nopeammin ja palkkioiden sekä muiden tilisiirtojen on oltava käytettävissä heti.

 

Jos haluat vastaanottaa lisää artikkeleita, uutisia ja tarjouksia aiheeseen liittyen. Liity sisäpiiriimme.

 

Tulossa

htm-thumbfdf3-thumb

Share This