Matkapuhelin älytili

Älytilit tulevat kännykkään

Useat palvelut ovat lanseeraamassa matkapuhelimella toimivia älytilejä, joiden taustalla pyörii täysin mobiilisti kirjo uusia toimintoja: on mahdollista lainata kaverille rahaa ilman korkoa, pitää kirjaa kaikista eri pankki- ja maksutileistä ja käyttää korttia tavanomaisen luottokortin tavoin.

Finanssiteknologia, eli FinTech, kehittyy kiihtyvää vauhtia. Tätä on kiihdyttänyt uuden PSD2-maksupalveludirektiivin voimaantulo. EU:n laajuudella verkossa ja mobiilisti maksaminen sekä taloustiedon siirtyminen muuttui ja helpottui sen ansiosta, että pankit joutuivat avaamaan rajapintansa kolmansille osapuolille. Perinteiset pankit ja uudet FinTech-yritykset kehittävät kilvan joustavia palveluita. Osa on hakenut ja saanut pankkitoimilupia, kuten N26, Atom Bank ja Monzo, kun taas osa palveluista etenee MasterCardin maksuverkossa. Pankki ei kuitenkaan ole asiakasrajapinnassa, vaan taustavaikuttaja.

Näillä näkymin kuluttajien pankkipalveluissa tulee nousemaan täysin erilainen, käyttäjäkokemuksen ja ketteryyden perustalle rakennettu palvelujen tarjonta.

Eri tilien ja lainojen tietoa yhdistäviä sekä kokoavia älytilejä tulee nykyään markkinoille monilta eri tekijöiltä. Aktian Wallet ja OP-ryhmän Pivo ovat myös lanseeranneet uusia kuluttajapalveluita. Lisäksi esimerkiksi Bank Norwegian on ryhtynyt tarjoamaan joustavia maksutapoja kuluttajille.

Finanssialan tulevaisuuden visioita hallitsevat digiajalle tuttu aika- ja paikkarajoittamaton palvelumalli. Visiona on se, että hyvin pian rahan siirtäminen tililtä toiselle sujuu ilman viivettä, ja että rahaa voi lainata läheltä tai kaukaa, oman luottamuspiirinsä sisällä.

Jos tilin avaaminen tuntui joskus hitaalta ja hankalalta, niin se aika on pian ohi. Joillekin tilin avaaminen tai kortin saaminen on muutenkin vaikeaa. Maahantulijoille ja luottotiedottomille se on joskus lähes mahdotonta tai vaikkapa henkilöille, joilta puuttuu vakinainen osoite tai virallinen henkilöllisyys.

Uusien rahoitusalan yritysten toimintaan liittyy usein myös ajatus palveluiden reaaliaikaisuudesta sekä maiden rajat ylittävästä palvelusta. Moni on tässä trendissä vahvasti ja ajoissa mukana. Ajatuksena on, että raha liikkuu nykyistä huomattavasti nopeammin ja palkkioiden sekä muiden tilisiirtojen on oltava käytettävissä heti.