Syvällinen liiketoimintaosaaminen ja pitkä kokemus yhdistävät Sprintitin kolmea perustajaosakasta. Yritysidea avointa lähdekoodia hyödyntävästä ketterästä ja nopeasta erp-palveluita tarjoavasta yrityksestä kypsyi nykymuotoonsa HUB13 toimiston pöytien äärellä. Yhtiön kasvu on ollut rakettimaisen nopeaa. Kasvu jatkuu myös vuoden 2017 alkuun ajoittuvan yrityskaupan ansiosta.

Sprintit ei ole perinteisessä mielessä tavallinen startup, jos sellaisia on edes olemassa: yrityksellä on ollut koko elinkaarensa ajan liikevaihtoa – myös kasvu on rahoitettu kannattavasti tulorahoituksella. Perustajaosakkaat Roy Nurmi, Marko Happonen ja Petri Heino ovat tahoillaan tehneet yli 20 vuoden uran isoissa ICT-alan konserneissa.

Kun Happosen kanssa saimme houkuteltua Roy Nurmen mukaan tiimiin, niin silloin totesimme, että tässä on nyt Dream Team, toteaa hallituksen puheenjohtaja ja kolmas perustajaosakas Petri Heino Sprintitista.

Yrityksen hermorata

Sprintit tekee toiminnan ohjausjärjestelmiä eli erpiä. Jos yrityksen toimitusten ja laskutuksen hallinta aina kirjanpitoon ja pankkiin asti muodostaa selkärangan, niin voi sanoa, että erp on hermorata, joka kuljettaa tietoa nikamasta toiseen aina avioihin asti.

Emme aluksi itsekään uskoneet, että erpin voi rakentaa nopeasti ja prosessia voi viedä eteenpäin ketterästi, mutta totta se oli, toteaa Heino.

Avoimen lähdekoodin soveltamiseen liittyy monia kysymyksiä. Ensimmäiset asiakkaat ovat olleet yksityisomisteisia suomalaisia yrityksiä, joiden on tuntunut luontevalta investoida kattavaan toiminnan ohjaukseen, kuitenkin kevennetyin rakentein ja kuluin. Kustannustehokkuus on lisännyt kiinnostusta samoin prosessin ketteryys.  Edut tulevat esiin paitsi perustamisvaiheessa, vuosilisenssimaksujen puuttumisena, mutta myös jatkokehittämisessä, joka on hyvin erilaista kuin silloin, kun on sitouduttu jäykkään järjestelmään.

Jos meillä ei olisi riveissämme niin kattavaa kokemusta, ei tähänastinen kasvu olisi ollut mahdollista. Kilpailuetumme on täysin kiinni kokeneesta henkilöstöstämme.

Nopea kasvu markkinajohtajaksi

Suomessa vapaata lähdekoodia hyödyntäviä ohjelmistoyrityksiä erp-ratkaisuissa on muutamia. Sprintit osti tammikuussa 2017 Pupesoft-liiketoiminnan.

Tiimimme on täynnä huippuasiantuntijoita, joiden liiketoimintaymmärrys on ratkaisevassa roolissa, kehuu Heino henkilöstöään.

Vapaan lähdekoodin hyödyntäminen ei ole täysin ilmaista, vaikka lisenssimaksuja ei tarvitsekaan maksaa.  Usein räätälöintiä ja soveltamista tarvitaan, ja asiantuntijoiden apu on tarpeen.

Uskoisin, että sellainen yrittäjä katsoo paljon tarkemmin IT-investointiensa kustannuksia ja pohtii myös jatkokehittämisen mahdollisuuksia, joka investoi omaa pääomaansa.

Moderni yritys tekee töitä yhteisössä, jossa on muita yrittäjiä ja jatkuvasti uutta tietoa ja tapahtumia.

Tärkein pääomamme ovat ihmiset: henkilöstö, asiakkaat ja verkostot.

Avoin lähdekoodi kehittyy vain sitä kautta, että sitä käytetään ja kehitetään.

Ilman asiakkaiden tuomaa kysyntää ja projekteja ei myöskään lähdekoodi kehity, toteaa Heino.

Vahvuudet verkkokaupassa

Meillä on kieltämättä tiettyä toimialaosaamista, kuten kasvavien verkkokauppojen tukeminen.

Toimialaosaaminen ei toki rajoitu tukku- ja verkkokauppaan, teemme myös järjestöjen tuhansien jäsenten hallintaan erikoistuneita ratkaisuja.

Avoimen lähdekoodin järjestelmä soveltuu hyvin vaativille, suomalaisille suuremmillekin asiakkaille, jotka ovat tottuneet pitämään itsestäänselvyytenä paitsi toiminnan ohjauksen korkeaa räätälöitävyyttä, myös sitä, että yhteydet pankkiin ja kirjanpitoon sujuvat ohjelmassa ongelmitta.

Joskus tie Startup HUBiin käy niinkin perinteisen käyttöliittymän kautta

Luin eräästä kirjasta HUB Helsingistä, soitin puhelun, ja juuri silloin Kaisaniemen tiloja remontoitiin. Olimme ensimmäinen yritys, joka tuli HUB 13 upouusiin tiloihin töihin”, kertoo Heino.

Heinon mukaan HUB13 tarjoaa elävän ympäristön tehdä töitä ja kehittää liiketoimintaa, sillä tilat ovat tasokkaat ja palvelut erinomaiset. Aikaisemmin Elisalla työskennelleen Heinon mielestä tila soveltuu erinomaisesti, jos on aikaisemmin työskennellyt kehittyneissä monitoimitiloissa. Sprintitillä työtapa on muokkaantunut sellaiseksi, että maanantaisin kaikki ovat toimistolla, muina aikoina työtä tehdään asiakkaalla, etänä ja kotona, tai jossain näiden välillä. Toimistolle Helsingin ydinkeskustaan on silti aina mukava tulla.

Olemme alusta asti voineet hyödyntää HUB13 kokous- ja koulutustiloja kokouksia ja koulutuksia ajatellen. Tänne on ilo ja ylpeys tuoda vieraita. Yrityskaupan myötä yhtiö kasvaa 15 henkiseksi, onneksi HUB13 tilat ovat hyvin muuntojoustavat ja nopeasti kasvava tiimi mahtuu mukaan kasvun tukemiseen keskittyneeseen startup-operaattorin tiloihin.

Kasvupyrähdystämme on tukenut HUBin kasvupalveluihin keskittynyt osaaminen. Samalla koko työyhteisö tuo tukea ja toimii isona synteesinä, kertoo Heino.

Kaikki toimii näissä tiloissa, viimeisintä tuolia ja kahvikuppia myöten, päättää Heino.

Sprintit pähkinänkuoressa

  • Odoo avoimen lähdekoodin toiminnanohjausjärjestelmän sertifioitu partneri
  • Vuoden 2016 liikevaihto nousi miljoonaan euroon
  • Henkilöstöä 15 helmikuun 2017 yrityskaupan jälkeen
  • Asiakkaita: Naava, Puuilo, Punnitse & Säästä -ketju, World Of Tre, Confetti, Suomen Automaalit.net, Edututor, Caffi-ketju, Komerofood, Malmgårdin ja Rekolan Panimo.

Odoo

Odoo-liiketoimintasovellus on avointa lähdekoodia hyödyntävä erp, jolla on yli kaksi miljoonaa käyttäjää maailmanlaajuisesti. Sertifioituja partnereita on jo yli sadassa maassa. Yksi näistä 700 partnerista on suomalainen Sprintit. Odoon käyttö kasvaa nopeasti yli tuhannella käyttäjällä joka kuukausi ja se on yksi nopeimmin maailmalla leviävä liiketoimintasovellus.

 

Share This