Kun Viron arvopaperikeskuksen ja myöhemmin Nasdaqin toimitusjohtaja Kaidi Ruusalepp kertoi perustavansa kansainvälisen pörssin startupeille, hänelle lähinnä naurettiin. Kuten kaikki digiajan uudet yrittäjät, hän vain puski eteenpäin, sai Skypen perustajia rahoittajiksi, keräsi lopulta kaksi miljoonaa euroa Britti- ja virolaissijoittajilta sekä Wienissä sijaitsevalta 3TS Capital Partnersilta ja avasi Big Dataa hyödyntävän markkinapaikan startupeille, joka tekee niiden osakkeista likvidejä. Nyt kukaan ei enää naura, ja ovet NYC:n ja Singaporen suuria pankkisaleja ja pörssejä myöten ovat auki.

Jos AngelList, Bloomberg ja Nasdaq saisivat vauvan, se olisi Funderbeam.

Vuosikymmenen trendinä on ollut, että startupit hakevat rahoitusta kansainvälisiltä Venture Capital – eli riskisijoittajilta. Startupit eivät hevin saa lainaa pankista pääomien vähyyden vuoksi (tai siksi, että heidän pääomanasa on tietoa, jonka arvoa on vaikea mitata) eivätkä yhtiöt enää myöskään listaudu paikallisiin pörsseihin rahoituksen toivossa.

Venture Capital riskisjoittajien arkea taas on, että investoinnit ovat hyvin pitkään kiinni tietyssä yrityksessä ja portfoliossa. Keskimäärin odotusaika velan takaisinmaksulle on noin kahdeksan vuotta. Aikaisemman irtautumisen mahdollistavaa kaupankäyntiä — jos sijoituksen saaneen yrityksen tulevaisuus näyttää hyvältä — eli exitiä voi aikaistaa jossain määrin. Tämä tapahtuu siten, että joku huolii startupeille  annettua lainaa velkakirjana. Monien toive on, että velan saisi jälleenmyytyä eteenpäin. Tämä synnyttäisi jälkimarkkinat. Tähän markkinarakoon iski Funderbeam Markets. Sen mielestä pösrssin kaltaiselle toimijalle, nykysanoin platformille olisi kysyntää — sillä erotuksella, että tämä pörssi ylittää maiden rajat, toimii 24/7 huomattavasti kevyemmällä rakenteella kuin perinteinen markkinapaikka.

Perinteisen pääoman hinta koetaan kalliiksi.

Funderbeam Markets toimii Virossa ja kansainvälisyyden tekee mahdolliseksi Viron digikansalaisuuden laaja levinneisyys, jonka avulla sijoittaja pystytään luotettavasti tunnistamaan. Rahoitusteknisesti investoinnit toteutetaan syndikaattilainoina.

Funderbean auttaa sijoittajia löytämään toisensa, jotta he voivat yhdessä muodostaa syndikaatin, joka sitten sijoittaa yhteen — tai useampaan startupiin. Joukkorahoituksesta tämä eroaa siten, että sijoitetut summat ovat huomattavasti suurempia kertainvestointeja kuin pelkästään yleisöltä kerätyt rahoitukset. Yritykset kokevat julkisilta, paikallisilta markkinoilta haettavan rahoituksen kalliiksi. Täysin ongelmatonta ei kaupankäynti startupien osakkeilla ole, sillä finanssiala on hyvin tiukkaan reguloitu ala.

On ymmärrettävää ja välttämätöntä, että sijoittajan varoja suojataan kaikin mahdollisin keinoin lainsäädännön ja direktiivien avulla.

Big Dataa käytetään analysoinnissa

Sijoitusten arvioinnissa auttaa myös ajantasainen uuden ajan markkinatieto, jota Funderbeam Markets tarjoaa sijoittajalleen. Big Dataa yhdistelee kaksi analyytikkoa siten, että yhtiön määritelemää markkina-aluetta, toimialaa (industry) ja näiden yleistä kehitystä verrataan yritykseen ja sen kilpailijoihin. Taustatietoja yhtiöllä on käytettävissään noin 15 vuodelta ja monimutkainen data kerätään ja analysoidaan algoritmien avulla. Tulevaisuudessa Funderbeam aikoo kehittää sijoitusinstrumenttejaan ja perustaa bondi-markkinat. Se tulee jatkossa kehittämään myös optioihin perustuvan tuotteen.

Lohkoketju sysää – kryptovaluuttoja lisää?

Olemme edelleen ainoa yritys, tietääkseni, joka on näin laajlalti valjastanut lohkoketjuteknologian käyttöönsä

Siksi hän onkin mielenkiintoinen haastateltava, monikaan ei ole käytännössä tominut lohkoketjuilla finanssialalla. Sinänsä itse ketjuun hän on hyvin tyytyväinen. Blockchain muun muassa eliminoi välittäjän tarpeen kokonaan osakekaupoista, laskien kaupan tekemiseen tarvittavat vaiheet kahdeksasta ainoastaan kolmeen.

On totta kai ikävää, että julkinen Bitcoin on volatiili valuutta. Jos yritys saa nostettua 100.000 euroa, se saattaa yhtäkkiä ollakin vain 80.000 euroa. Sen lisäksi sen lohkoketjun toiminnassa on välillä suuriakin kapasiteettiongelmia.

 Odotamme kovasti, että joku lanseeraa Bitcoinin rinnalle stabiilimman kryptovaluutan. Ottaisimme sellaisen mielellämme heti käyttöön.

Funderbeam on vuodesta 2013 toiminut startup. Yrityksellä on toimipisteet Virossa ja UK:ssa.
 

Jos haluat vastaanottaa lisää artikkeleita, uutisia ja tarjouksia aiheeseen liittyen. Liity sisäpiiriimme.

 

Tulossa

htm-thumbfdf3-thumb

Share This