Etsitkö helppoa ja joustavaa tilaratkaisua itsellesi tai tiimillesi innostavasta yrittäjäyhteisöstä? Varaa oma pöytä tai tila HUB13 tasokkaasta coworking -yhteistoimistosta Helsingin ytimestä Kaisaniemessä. Tutustu HUB13 tiloihin tästä

Epäeettistä yrittäjäpolitiikkaa?

Jos tietäisit sijoituskohteen, jossa todennäköisyys rahojen menetykselle on suuri ja mahdollisuus rikastua lähes olematon, olisiko sinusta eettistä suositella ystävää edelleen sijoittamaan? Sama kysymys pätee myös yrittäjyyteen. Onko oikein luoda positiivista – tai edes neutraalia – kuvaa yrittäjyydestä ja jättää sen todellinen luonne kertomatta vai pitäisikö kaikkien yrittäjyyteen sekaantuvien kantaa vastuu siitä, että yrittäjyydessä ei ensisijaisesti ole kyse rikastumisesta tai vapaudesta vaan varallisuudella, toimeentulolla ja ihmisten hyvinvoinnilla leikkimisestä? Näin vakavien asioiden edessä, ainakin omasta mielestä neutraalinkin tiedon jakaminen vaikuttaa enemmän tai vähemmin epäeettiseltä saati sitten, että lähtisi suoraan motivoimaan yrittäjäksi lähtemistä.

Suomessa moni yritys ja instituutio heiluttaa ylpeänä yrittäjälippua, mutta harva haluaa ryhtyä ikävien uutisten sanansaattajaksi. On etujärjestöä, yritysneuvojaa, kouluttajaa ja pakollisia vakuutuksia kauppaavia ja todellisuus taitaakin olla se, että liian moni ansaitsee oman palkkansa yrittäjyyttä ja politiikkaa palvelleen, että uskaltaisi ryhtyä totuuden torveksi. Halutaan toisin sanoen vain poimia rusinat yrittäjyyden pullasta ja vähintäänkin käyttää sitä oman brändin kiillottamiseksi. Kysymys kuuluukin, mikä on se taho Suomessa joka sijoitusneuvojan tavoin rikoksen uhalla kantaa vastuun siitä, että yrittäjän saama tieto yrittäjyydestä on totuuden mukainen eikä valikoiduin faktoin ja menestystarinoin vääristeltyä? On nimittäin yksi asia sanoa, että yrittäjyys on vaikeaa ja onnistuminen epätodennäköistä kuin valmistaa ihmistä siihen henkilökohtaiseen noidankehään, jonka stressi, väsymys ja taloudellinen ahdinko aikaansaavat.

En tarkoita, että pitäisi palata puhumaan negatiivisesti yrittäjistä, päinvastoin. Yrittäjien arvostus on hyvä asia, mutta tuon arvostuksen pitäisi näkyä myös siinä kuinka hyvin yrittäjistä huolehditaan ja oikeanmukaisen tiedon tuottaminen on ensimmäinen askel yrittäjistä huolehtimiselle. Nyt kuva yrittäjyydestä on pitkälti positiivisen yrittäjäpolitiikan ja palveluntarjoajien luoman markkinoinnin tuotosta eikä sillä todellisuudessa arjen yrittämistä edistetä. Olisi kuitenkin parempi olla realistinen kuva haasteista ja mahdollisuus valmistautua kun tulla yllätetyksi liian myöhään keskellä syvenevää kriisiä.

Suomen kannustetaan yrittäjyyteen politiikassa, ei nimittäin ole kyse yrittäjien kannustimien parantamisesta vaan Wincapitaa muistuttavasta vastuuttomasta sumutuksesta, jossa painotetaan kuinka vastuullista ja hienoa on ryhtyä yrittäjäksi. Syy tälle kirjoitukselle ei ole halu heittäytyä negatiiviseksi vaan yleinen huomio siitä, että usein yrittäjien itsensä tuomat yrittäjyyden realiteetit jäävät yksittäisiksi soraääniksi suuren yrittäjyyskoneiston sylkiessä kiiltokuvia yrittäjyydestä.

Kun Suomea nyt pelastetaan yrittäjäpolitiikka edellä, olisi myös suotavaa että yrittämisen rumaakin puolta uskallettaisiin esitellä. Välillä tuntuu jopa siltä, että yrittäjyydestä kriittisesti puhuminen lasketaan maanpetturuudeksi. Ei aloittavia yrittäjiä tarvitse masentaa, mutta aikuisille tosiasioiden kertominen auttaa heitä selviytymään eikä päinvastoin. Se on lopuksi vielä sanottava, että jos ansaitsee palkkansa yrittäjien selkänahalla, on myös kannettava vastuunsa realistisen kuvan luomisesta yrittäjyydestä.

Jos sinulla on kokemusta yrittäjyyden karuudesta, jonka jakamalla voit auttaa tulevia yrittäjiä valmistautumaan paremmin koitokseen, jaa se meidän ja muiden kanssa!

Hyvää yrittäjän päivää arvon nykyiset ja tulevat yrittäjäkollegat!

Ola Sundell

Ps. Jos kaipaat yrittäjiltä vinkkejä yrittäjyyteen, liity Yrittäjä Meetup Helsinki -ryhmään Facbookissa ja osallistu tapaamisiin HUB13:ssa joka kuun ensimmäinen torstai klo 16.30 6.10.2016 alkaen! https://www.facebook.com/groups/194573857627294/

 

Share This