Finanssiala on avautumassa innovaatiolle. Vaikka teknologia on aina ollut erottamaton osa sitä, näemme nyt ennennäkemättömällä tavalla miten uudet sovellukset tulevat myös helpottamaan kuluttajien elämää. Juuri nyt tuntuu siltä, että kuluttajien ja käyttäjäkokemuksen aliarvioiminen tulee käymään kalliiksi monelle perinteiselle toimijalle.

Odotettavissa on aivan varmasti täysin uudenlainen pankkikenttä. Ensinnäkin kun lohkoketju, big data, tekoäly, robotisaatio ja uudet maksutavat ovat pyyhkineet finanssialan ylitse, ei montaa perinteistä finanssisektorin työpaikkaa ole enää olemassa. Myös ilmiselvät voittajat on helppo luetella. Ne ovat kuluttajat ja kuluttajia palvelevat kauppiaat, mutta miten käy pankkien ja muiden suurten finanssialan instituutioiden? Paljon on puhtaasti asenteista kiinni, sillä kuten Ilmarisen Pekka Puustinen sen niin osuvasti sanoi: ”Yrityksiä tappaa paljon enemmän hidas muutos kuin nopea muutos”. Ollako taksiliitto vai Uber, siinä ehkäpä se keskeisin kysymys.

Eilen 28.4.2016 Future Digital Finance -tapahtuman yhteydessä käynnistimme kampanjan nostamaan Helsinki Pohjoismaiden johtavaksi fintech hubiksi. Kiitos ensinnäkin Ernst & Youngin ja erityisesti Matti Copelandin sekä Euroclearin ja Heikki Ylipekkalan sekä lukuisten muiden ykkösketjun puhujien, saimme kattavan päivityksen finanssialan lähitulevaisuuteen. Kaikkia osallistujia voidaan aidosti kutsua kehittyvän fintech skenen early adoptereiksi ja juuri siksi oli ilo nähdä runsaslukuinen joukko paikalla koko päivän.

Miksi on olennaista, että puskemme itseämme kansainväliseen tietoisuuteen finanssisektoria uudistavana innovaatiohubina? Ehkä tärkein syy on finanssisektorin keskeinen merkitys yhteiskunnalle ja se, että juuri finanssisektoria digitalisaatio tulee muuttamaan todennäköisesti eniten. Tässä muutoksessa on voittajia ja häviäjiä ja häviäjät ovat ne, jotka muuttuvat liian hitaasti. On tärkeätä, että kaikki täällä toimivat haluavat olla murroksen kärjessä eikä hännillä ja tänä päivänä kärjestä tiputaan hännille yhtä nopeasti kuin Google ohjaa sinut kilpailijan palveluun. Tämä pätee myös markkinoiden vetovoimaan. Mikäli Helsinki koetaan finanssisektorilla Tallinnan ja Tukholman välissä väliinputoajaksi, vaikuttaa se suoraan myös kaikkien täällä toimivien brändiin. Se taas tarkoittaa, että Suomesta ponnistavat fintech startupit suuntaavat jo aikaisessa vaiheessa pois puhumattakaan siitä, että voisimme houkutella kansainvälisiä toimijoita tekemään välilaskunsa täällä.

Miten Helsinki sitten viedään maailmankartalle fintech kaupunkina? No tietysti tekojen kautta eli olennaista on, että vuosikalenterissamme on riittävästi mahdollisimman korkeatasoista kansainvälistä fintech ohjelmaa. Resepti ei ole monimutkainen, mutta kieltämättä vaativa. On ehkä luontaista, että HUB13 nuorena riippumattomana organisaationa ja startup ekosysteemiä kehittävänä toimijana ottaa tästä vetovastuun sillä itsestään se ei tietysti tapahdu. Tarvitsemme finanssisektorin innovaattorit instituutioista vielä syntymättömiin startuppeihin kokoavan voiman, avoimen kehittäjäyhteisön ja vahvan ponnahduslaudan maailmalle. Näistä tekijöistä on myös muut maailman hubit tehty.

Projekti jatkuu kesän jälkeen ja lokakuulle on jo suunniteltu Hack the Money sekä Future Digital Finance’16 Vol 2 -tapahtumat. Liity Future Digital Finance -sisäpiiriin ja ole mukana kehittämässä Helsingistä ja Suomesta Pohjoismaiden johtavaa fintech hubia!

Tulossa samainen Googlea varten englanniksi: Helsinki the leading fintech hub in the Nordics!
 

Jos haluat vastaanottaa lisää artikkeleita, uutisia ja tarjouksia aiheeseen liittyen. Liity sisäpiiriimme.

 

Tulossa

fdf3-thumb
  • Facebook
  • Twitter
  • Google+
  • LinkedIn

Share This