Toimitilamarkkinoita coworkingilla vuodesta 2014 uudistanut HUB13 pilotoi uutta liiketoimintamallia ja digitaalista alustaa toimitilojen älykkääseen jakamiseen yritysten kesken. Pilotti on osa Suomen hallituksen käynnistämää kiinteistö- ja rakentamisalan digitalisaatiota edistävää Kira-DIGI -ohjelmaa. Toimistojen Airbnb -kokeilu on vuoden kestävä ja sinä aikana on tarkoitus kehittää ja kokeilla uusi alusta ja luoda pohja uudelle toimintamallille jakamistalouden periaattein.

Toimitiloista veikataan yleisesti seuraavaa digiloikan kohdetta. Vaikka älykäs teknologia valloittaakin vauhdilla rakennuksia, epäselvää on kuka lopulta hyötyy kehityksestä tarpeeksi ollakseen valmis maksamaan enemmän jo valmiiksi kallista teknologiaa pullollaan olevista rakennuksista.

”Digitalisaatiossa tärkeintä ei ole uusi teknologia vaan uudet liiketoimintamallit” muistuttaa HUB13 perustaja ja toimitusjohtaja sekä Airbnb -kokeilun kehittäjä Ola Sundell ja jatkaa:
”Olemme kolmen vuoden ajan keränneet arvokasta hiljaista tietoa uudesta markkinasta ja kun muut nyt perustavat ensimmäisiä coworking -tiloja olemme jo valmiit siirtymään eteenpäin.

Pyrimme olla tuijottamatta päivän trendeihin ja keskittymään enemmän megatrendeihin. Työn murros on paljon laajempi ilmiö kuin mihin trendikkäät monitilatoimistot tai IOT pystyvät vastaamaan. Vaikuttaa vahvasti siltä, että toimitilamarkkina ei ole tähän vielä ainakaan tekojen tasolla herännyt. Voi olla, että liikkuvasta työstä ja etätyöstä on puhuttu liian pitkään ilman suurempia muutoksia, että on jäänyt huomaamatta paljon suurempi muutos. Isotkaan yritykset eivät ole enää samalla tavalla konservatiivisia ja sisäänpäin kääntyneitä kuin ennen vaan ennakkoluulottomampia uudistamaan omaa organisaatiotaan, kulttuuria ja toimintamalleja.

Tarjoamme digitaalisen mallin yrityksille tehdä yhteistyötä tilojen jakamisessa ja samalla uudenlaisen liiketoimintamallin, jossa yritykset synnyttävät arvon toinen toisilleen. Olemme työnteossa ja toimistojen kehityksessä aina kulkeneet varovaisesti hitaimpien tahdilla, mutta nyt kun modernin työn ajama muutos on lähtenyt kunnolla käyntiin, ei mikään enää estä yrityksiä luopumasta omasta toimistosta ja etsimästä joustavampia ratkaisuja.”

”Valta on yrityksissä valumassa työntekijöille ja tärkein työympäristön mittari on yksilön tyytyväisyys omaan tuottavuuteensa. Kun työ tulevaisuudessa tehdään entistä useammin verkossa, on oma konttori entistä harvemmin oikea paikka tuottavalle työlle. Ihmiset ovat onnellisempia voidessaan paremmin keskittyä työhön ja esimerkiksi yli tunti työmatkoihin päivässä on hullua tuottavuuden tuhlaamista. Työyhteisöstäkään ei tarvitse luopua vaan virkistää mieltä tutustumalla uusiin ihmisiin viettämällä aikaa yhteisöllisissä tiloissa.”

“Jakamalla tilaa yritys pystyy moninkertaistamaan käytössä olevat työtilansa ja kiinteän vuokrasopimuksen sijaan maksamaan käytön mukaan lisäkapasiteetista. Tässä on merkittävän uuden liiketoimintamallin mahdollisuus” summaa Ola Sundell hankkeen.

Toimistojen Airbnb -kokeiluun voivat hakea hukkatilaa jakavat ja/tai joustavia tilaratkaisuja etsivät pienet ja suuret yritykset. Aloitteen toimistoverkostoon liittymisestä voi myös tehdä yksittäinen työntekijä joka kaipaa etätyötilaa läheltä omaa kotia.

Lisätietoa pilotista antaa:

Ola Sundell
040-549 4755
ola@hub13.fi

 

Toimitilamarkkinoiden- ja työn murrosta käsitellään myös HUB13:n järjestämässä vuosittaisessa Rework – Tulevaisuuden Työ & Tila konferenssissa. Lisätietoja löydät täältä.

Share This