Teksti: Jaana Rosendahl

Internet-of-Value tulossa Internet-of-Informationin rinnalle

Blockchain? Lohkoketju. Kryptovaluutta Bitcoinin taustalla oleva teknologia. Miksi se minua kiinnostaisi? Tekniikka? Onhan noita nähty. Meillä kun on aina ollut tapana nimetä kaikki uudet jutut tekniikan mukaan, ei niillä saavutettavien käyttäjähyötyjen mukaan: NMT, VOIP, WAP, GSM, LAN, ISDN, ADSL, ja erisuuruiset G:t. Listaa voisi jatkaa.  Näin asiakastalouden evankelistana olen kuitenkin mielenkiinnolla kuunnellut näitä: ‘Lohkoketju on Luottamus-Protokolla.’ ‘Lohkoketju-teknologia pitää sisällään demokratisoitumisen potentiaalin.’ ‘Lohkoketju poistaa välikädet ja tekee samat asiat murto-osalla välikäsien hinnasta.’ ‘Lohkoketju luo mahdollisuuden aidolle jakamistaloudelle, vertaisten kesken.’ Tämähän alkaa kuulostaa Asiakastalous 2.0:lta.

Sain blockchain-herätyksen vuosi sitten, Boardmanin Piilaakso-matkalla,  kun Paul Brody Ernst&Youngilta piti hengästyttävän esityksen blockchainin mahdollisuuksista: ”The next big thing is already here. Blockchain. Efficiency, Simplicity, Trust. Blockchain. It’s now cheaper to make things smart than to make them stupid. Blockchain. IoT. Blockchain. Money is the new software. Blockchain.” Mitä tämä kaikki oikein tarkoittaa? Olemmeko oikeasti jonkun ison jutun äärellä? Nyt vuoden aikana olen silloin tällöin palannut aiheeseen, sillä se ei ole jättänyt minua rauhaan. Olen vakuuttunut, että meidän jokaisen tulisi olla jokseenkin perillä tästä teknologiasta. Miksi? Kuusi syytä …

 1. Pöhinä: Blockchainia verrataan Internettiin. Kun asiaan tutustuu, käy ilmi, että useat henkilöt, jotka elivät lähellä Internetin leviämistä 90-luvulla, näkevät blockchainiin liittyvässä pöhinässä samoja piirteitä. Don Tapscott (kirjoittanut kirjan Blockchain Revolution) sanoo, että Blockchain luo Arvo-Internetin Informaatio-Internetin rinnalle, World Wide Ledger of Value. Marc Andreessen, ensimmäisen kaupallisen nettiselaimen, Netscapen, kehittäjä on todennut, että Blockchain on se hajautettu luottamusverkosto, jota Internet on aina tarvinnut, mutta ei ole siihen pystynyt. Lähellä olevat lähteet ovat siis innoissaan.
 2. Raha: Blockchainiin investoidaan. Bloomberg kertoi kesällä, että finanssiyhtiöt investoivat tänä vuonna ainakin miljardi dollaria blockchain-hankkeisiin. WeUseCoinsseuraa pääomasijoittajien sijoituksia Blockchain-yhtiöihin, tänä vuonna tähän mennessä $1,11 Mrd. Useat tahot kertovat, että blockchain-teknologia on se, joka vetää huipputalenttia startuppeihin ja saa liikkeelle pääomasijoittajien edelläkävijät. Tekijät ovat innostumassa.
 3. Korporaatiot: Blockchainin avulla useat taustaprosessit tehostuvat merkittävästi. Päiviä tai viikkoja kestävät transaktioiden selvitysprosessit voidaan jättää historiaan. Tapa, jolla blockchain kykenee verkostossa
  • tuottamaan aitoustodistuksen eli pystyy tunnistamaan tavaran tai henkilön alkulähteilleen,
  • antamaan sille täsmällisen aikaleiman,
  • tallentamaan tiedot jaettuun, hajautettuun tilikirjaan, jota kukaan yksi taho ei voi ilman yhteistä päätöstä muuttaa … ja
  • suorittamaan kaiken tämän ensiluokkaisella yksityisyydensuojalla 10 minuutissaon vertaansa vailla.

Tämä merkitsee vallankumousta tapaan, miten informaatiota tallennetaan ja miten transaktiot tapahtuvat. Esimerkiksi pankkien välisiä rahasuorituksia ei tarvitse enää jännittää, menevätkö ne perille vai eivät, ja jos, niin milloin. Siksi finanssiyhtiöt ovat heränneet rakentamaan omia yksityisiä lohkoketjujaan. Korporaatiot ovat siis heränneet: niillä on paljon voitettavaa ja paljon menetettävää.

 1. Lähempänä asiakasta: Blockchain poistaa välikädet. Luotettavat suorat transaktiot suoraan kahden tai useamman osapuolen välillä mahdollistuvat. Sen sijaan, että isot korporaatiot maksua vastaan toimivat tunnistajina ja todistajina, blockchainissa tunnistus ja aitouden toteaminen tapahtuvat verkoston yhteistyönä kollektiivisen edun nimissä ja palkkiona murto-osa korporaatioiden maksuista. Ja mitä tämä tarkoittaa pitkille jakeluketjuille? Tukkutoimittajien roolille? Kannattaa ajoissa muistaa, kuka on oma loppuasiakas, joka aidosti käyttää tuotteen johonkin tarpeeseen. Me tavalliset kuolevaiset olemme aivan uusien vapauksien äärellä julkisten lohkoketjujen tullessa.
 2. Taivas rajana: Blockchainin sovellusmahdollisuudet ovat rajattomat. Perinteinen transaktio-ajattelu ei riitä. Blockchain-teknologia mahdollistaa kaikenlaisten digitaalisten rekisterien täsmäytyksen reaaliajassa. Yhdistettynä IoT-tekniikkaan mahdollisuudet räjähtävät. Saamme tietoa kaikesta.Terveystiedot, kahvin alkuperätiedot, talon tai maan omistus, toimitusketjut joulupossun lihalle, identiteetin hallinta, oman datan hallinta, äänestykset, … Mahdollisuuksia avataksesi, tutustu vaikka joihinkin näistä: OneName, Open Bazaar, Ujo Music, Invirohub, Skuchain, Provenance, Dynamis… Mitä sinun liiketoiminnastasi ollaan juuri nyt disruptoimassa? Kuka sitä tekee?
 3. Äly: Blockchain mahdollistaa älykkäät sopimukset. Voin kirjoittaa kirjan, ladata sen ilman välikäsiä blockchain-sovellukseen, tehdä sopimuksen, jonka mukaan opiskelijat saavat kirjan ilmaiseksi, ja muut maksavat 5 rahaa, paitsi tutkijat, jotka saavat alennuksen, elokuvakäsikirjoituksen pohjaksi on omat säännöt. Blockchain -sovellus pitää automaattisesti huolen maksuista. Blockchain mahdollistaa mitä monimutkaisimpia automatisoituja prosesseja liiketoimintaan. Mitä töitä tämän seurauksena poistuu? Mitä syntyy?

+1 Bonussyy: FUD= Fear, Uncertainty, Doubt. Jonathan Chester, Forbes-lehden avustaja piti artikkelissaan FUDin kasvavan esiintymisen määrää merkkinä siitä, että jotain suurta on ilmassa. Olen samaa mieltä: yleensä kun joku uusi asia herättää pelkoa ja vakavaa vastustusta, siinä on jotain tutustumisen arvoista. Ja sihen liittyy riskejä ja avoimia kysymyksiä. Mutta mitä kaikkea voimmekaan oppia, vain ajattelemalla vähän uudestaan!

Pohjimmiltaan lohkoketju on avoin lähdekoodi, jonka kuka tahansa voi ladata verkosta ja alkaa tuottaa sen avulla omia sovelluksiaan. Mitä sinä haluaisit tehdä sillä? Blockchain on niin alkuvaiheessa, että sen parhaita tai menestyksekkäimpiä sovelluksia ei ole vielä edes kuviteltu. Vielä on aikaa.

This Internet of Everything needs a Ledger of Everything. Business, commerce, and the economy need a Digital Reckoning.  So why should you care? We believe the truth can set us free and distributed trust will profoundly affect people in all walks of life. – Don Tapscott
 

Jos haluat vastaanottaa lisää artikkeleita, uutisia ja tarjouksia aiheeseen liittyen. Liity sisäpiiriimme.

 

Tulossa

htm-thumbfdf3-thumb

Privacy Preference Center

Share This