Kirjoittaja on Helsingin johtavan itsenäisen coworking -yhteistoimiston HUB13 perustaja ja toimitusjohtaja. Coworking tarjoaa yrittäjämäistä työtä tekeville helpon, joustavan ja ammattimaisen toimistoympäristön innostavasta vertaisyhteisöstä ja monet yrittäjän elämää helpottavat palvelut läheltä. 

Luojan kiitos hipstereille

Hipsterit nuo suurkaupunkien viileimmät tyypit herättävät meissä muissa kaiketi jonkun sortin vastareaktion. Terminäkin sen on ilmeisesti tarkoitus jotenkin alentavasti kuvailla sitä turhamaisuutta, hedonismia ja huolettomuutta, josta hipsterelämäntyyli on tunnettu. Pitkä parta hulmuten kahvilasta kahvilaan pyörällä viilettäminen ei nimittäin meiltä lähiöissä lapsia kasvattavilta kunnon ihmisiltä helpolla montaa isänmaa-uskonto-ja-perhe -pistettä saa.

Me kritisoijat olemme tyypillisesti ihmisiä, jotka olemme uhranneet oman elämämme lasten ja perheen hyväksi ja se helppous, joka hipstereiden arjesta huokuu aidosti ärsyttää. Ei niin etteikö hipstereillä voi olla lapsia, mutta jos ollaan rehellisiä, ei lapset kahviloissa, klubeissa  ja kulttuuririennoissa itse valitsisi olla. Hipstervanhempien elämäntyyli on myös lasten leikkimaailmaa tärkeämpää ja sillä siisti.

“Hipstervanhempien elämäntyyli on myös lasten leikkimaailmaa tärkeämpää ja sillä siisti.”

Kun lapset ovat tarpeeksi vanhoja, tulee kuitenkin piste jolloin oma elämä alkaa taas kiinnostaa. Oma tuskaisa prosessi on tietysti ensin ymmärtää, ettei ole omaa elämää. On perhe, työ ja koti, joiden ympärillä kaikki pyörii. Elämässä tulee jännällä tavalla toisen kerran tarve itsenäistyä ja kasvaa yksilönä ja yhtäkkiä kaikki nuo ABC-huoltamoilla, kauppakeskuksissa ja huvipuistoissa käytetyt eurot ja tunnit saavat riittää. Tulee tarve panostaa omiin elämyksiin lasten sijaan ja alkaa esimerkiksi tutkia kaupunkia ympärillä. Olisihan kaupunkiloma voittanut pakettiloman monta kertaa aiemminkin, mutta siinä ei nyt vaan ole mitään järkeä lasten kanssa. Tämä on ehkä se yksi juttu, jonka vain ei-hipsterlapsiperheet voivat ymmärtää. Vai olisiko koko loma rattaissa istuminen sinusta hauskaa jotta vanhemmat saavat istua kahvilassa juomassa punaviiniä ja lattea poissa muista lapsista?

Lapsista itsenäistyminen tarkoittaa tyypillisesti juuri päinvastaisten asioiden tekemistä mihin lasten kanssa on tottunut. Kahvilat, klubit ja kulttuuririennot alkavat kiinnostaa. Sana elämyksellisyys aukeaa ensimmäistä kertaa kunnolla ja huomaa myös, että vain niille elävät ihmiset voivat niitä aidosti tarjoilla. Siedettävää kahviahan saa mistä tahansa ketjusta, mutta intohimoisen kahvinrakastajan itse luomasta kahvilasta saa aidon kulttuurielämyksen. Ja ilman elämyksiä emme koskaan ole kaukana ABC-huoltamolta.

“…ilman elämyksiä emme koskaan ole kaukana ABC-huoltamolta.”

Elämyksiä kaupungista hakevat tietävät, että todelliset helmet ovat kortteleissa eikä kalliissa ytimessä. Korttelien halvat vuokrat tarjoavat mahdollisuuden intohimoisille ihmisille kokeilla ja luoda mitä erilaisimpia vaihtoehtoja yhdessäoloon. Itse asiassa syöminen ja juominen on harvemmin hipsterkahvilan –tai ravintolan pääasia vaan ennen kaikkea ihmiset ja yhdessä vietetty aika. Korttelit ovat nimenomaisesti hipstereiden valtakuntaa jonne uskaltautuminen on varsin suositeltavaa sillä sieltä löytää aitoja kulinaarisia yllätyksiä, elämyksellisiä helmiä ja mahtavia syitä viettää enemmän aikaa yhdessä. Ja samalla koko hipsteriyyden syvin luonne avautuu. Kyse ei olekaan parrasta ja pyörästä vaan yhteisöllisyydestä ja sille eri tavoin omistautumisesta.  Eikä siinä mitään pahaa lapsillekaan ole. Ilolla myönnän, että Helsinki ilman hipstereitä olisi erittäin tylsä paikka. Vaihtoehtoisia paikkoja viettää aikaa yhdessä elämyksellisten asioiden parissa olisi vähemmän ja voisiko mikään olla surkeampaa kuin se?

Ola Sundell

 

Share This