Tämä on HUB13 tuottama blogi ketterästä yrittäjyydestä. Etsitkö helppoa ja joustavaa tilaratkaisua itsellesi tai tiimillesi innostavasta yrittäjäyhteisöstä? Varaa oma pöytä tai tila HUB13 tasokkaasta yhteistoimistosta Kaisaniemessä Helsingin ytimestä. Tutustu HUB13 tiloihin tästä

 

Mike Tyson tietää yrittäjyydestä enemmän kuin Harvardin professorit yhteensä

Koko yrittäjäurani aikana olen harmitellut sitä miten yksin yrittäjänä joutuu toimimaan. Vuosien aikana olen myös ymmärtänyt kuinka suuresta henkilökohtaisesta ja yhteiskunnallisesta ongelmasta todellakin puhutaan. Onko todellakin järkevää antaa ihmisten toistaa samat virheet kuin edeltäjänsä ja eikö kokeneemmilta yrittäjiltä todellakaan voida kerätä tietotaitoa ja näin jatkuvasti parantaa seuraavan sukupolven yrittäjien valmiuksia? Tosiasia kuitenkin on, että yrittäjien on tänä päivänä erittäin vaikea löytää hyvää tukea ja sparrausta tai edes osaavaa kirjanpitäjää. Paljon on mielipiteitä ja asiantuntevia täsmäneuvoja, mutta vähässä ovat aidot tukimuodot, jossa yrittäjä oikeasti kehittyy ja kasvaa.

Maamme on kyllä pullollaan koulutusta ja konsultointia, mutta muutamaa poikkeusta lukuunottamatta olen hyvin kriittinen mitä tulee yrittäjäkoulutukseen ja -valmennukseen. Toisaalta tiedän, että yrittäjien menestymisen mahdollisuutta voidaan merkittävästi parantaa oikealla sparrauksella, mutta samalla tiedän miten tehotonta luokkamuotoinen ryhmäkoulutus- ja valmennus on. Yrittäjien suurin ongelma ei ole tiedon puute vaan harjoittelun puute. Jos sinun käskettäisiin juoksemaan maraton menisitkö sitä koulunpenkille opiskelemaan vai lenkkipolulle harjoittelemaan? Yrittäjyys on maratonia vielä moninkertaisesti haastavampi kamppailu-urheilu, jossa kyky palautua kovan iskun jälkeen ratkaisee paljon. Jos jotain, luokassa nyrkkeilijä oppii ennemminkin pelkäämään kontaktia kuin kokemaan kasvukipuja. Mike Tysonin legendaariset sanat pätevät erinomaisesti niin nyrkkeilyyn kuin yrittäjyyteenkin:

“Everyone’s got a plan until they get punched in the face”.

Yrittäjien tuen parantaminen ei ole vain yrittäjien etu vaan myös yksi yhteiskuntamme kilpailukyvyn pelastaja. Käynnissä on nimittäin eräänlainen yrittäjävallankumous, jossa kaikki uudet työpaikat syntyvät pieniin kasvaviin yrityksiin. Elintasomme ylläpitämiseksi meistä on kaikista tultava enemmän yrittäjiä. Nämä tosiasiat ovat saaneet minut pohtimaan, miten yrittäjiä aidosti voitaisiin tukea paremmin ja ennen kaikkea miten tuota tukea monistaa. Sen on tapahduttava ryhmässä, mutta valmentajan on muistettava, että oli asiantuntija, guru tai sarjayrittäjä kun avaa suunsa ulosanti on aina teoriaa. Kaatamalla tietoa strategioista, myynnistä tai omista kokemuksista yrittäjien niskaan meistä voi tuntua, että osaaminen karttuu mutta niin ei ole. Tulos on sama kuin luokassa maratonin opiskelussa – tieto maratonjuoksusta kasvaa, mutta se ei tee meistä yhtään enempää juoksijaa.

Tältä pohjalta kehitimme STARTSMART -valmennuskonseptin, jolle annoimme nimeksi kasvuyrittäjän kolmiloikka. Kyse on ketterän yrittäjyyden harjoituskirjasta ja valmennuksesta, jossa yrittäjät saavat punaisen langan uuden tuotteen ja palvelun kaupallistamiseen ja pääsevät aidosti harjoittelemaan valmentajien antaessa palautetta. Päätä ei siis ensin täytetä tiedolla tuntien luennoilla ja sitten pohdita mitä sillä tehdään vaan kehitetään itseoppivaa yrittäjyyden ydinprosessia jatkuvalle asiakasarvon ja liiketoiminnan kasvulle. Kasvuyrittäjän kolmiloikan avaan tarkemmin tulevissa blogeissani.

Yrittäjillä ei ole hääppöiset ennusteet yrittäjäksi lähtiessään. Kaiken on todellakin osuttava nappiin, mikäli mielii iloita ja nauttia ”yrittäjän vapaudesta” ennen loppuun palamista. Oikealla tuella ja sparrauksella on merkitystä ja yrittäjien onnistumisen mahdollisuuksia voidaan parantaa säästämällä heidät kalliilta virheiltä ja nopeuttamalla monistettavan liiketoimintamallin löytämistä. On kuitenkin muistettava, että luokkahuone ei ole nyrkkeilijöille, maratoonareille eikä yrittäjille sillä vain iskut, kontakti ja lihasmuisti valmistavat jokaisen edessä häämöttämään äärimmäiseen rasitukseen. Samoin kaveria ei siis tule päästää yrittäjäksi pelkän idean varassa vaan vasta suorassa asiakaskontaktissa testatun markkinointi ja myyntikokemuksen turvin. Valmennuksia valitessa kannattaa muistaa, että Mike Tyson tietää yrittäjyydestä enemmän kuin Harvardin professorit yhteensä sillä hän tietää jotain epäonnistumisesta ja voittamisesta senkin jälkeen kun hienot suunnitelmat eivät toimineet.

Oletko yrittäjä tai yrittäjäksi aikova? Onko sinulla idea jonka haluaisit kaupallistaa? STARTSMART Meetup ja Bootcamp auttavat uuden palvelun markkinoinnin ja myynnin käynnistämisessä verkossa!

Nähdään Meetupissa ja Bootcampissä!

Ola Sundell

 

Share This