Kuluttajien kysyntä notkeiden ja nopeiden palveluiden perään aiheuttaa jo rahoituslaitoksillekin muutospaineita.  Koska meneillään oleva muutos on niin monitasoista, on vaikea tietää mitä pitäisi tehdä. Tärkeintä on kuitenkin lähteä liikkeelle, sillä nyt on jo kiire.

Samlink on kotimainen finanssialan tuotteiden ja palveluiden kehittäjä. Heidän näkökulmansa kehittämiseen on asiakaslähtöinen.

Keskeisintä on tunnistaa tosiasiat: asiakkaiden kasvavat odotukset nopeasta, helppokäyttöisestä ja reaaliaikaisesta palvelusta, toteaa Samlinkin liiketoiminnan kehittämispäällikkö Kimmo Nahkamäki.

Tuleva PSD2-maksupalveludirektiivi puskee finanssialaa kohti avointa yhdessä kehittämistä. Direktiivi edellyttää pankkeja avaamaan maksu- ja asiakastietorajapintojaan kolmansille osapuolille. PSD2-direktiivissä on kyse käyttäjien verkossa tekemien maksutapahtumien ja -tilitietojen käsittelemisestä, samalla kun muille kuin pankin omille maksupalveluntarjoajille annetaan mahdollisuus – käyttäjän sen hyväksyessä – käynnistää maksuja tililtä.

Ketterät kilpailijat

Pankki- ja rahoitusalalle tulee kilpailua monilta eri tahoilta. Uusiin applikaatioihin on integroitu maksumahdollisuus. Maksat pitsat Woltille, jolloin et joudu enää itse ruoan toimitusvaiheessa sähläämään seteleiden kanssa. Luottokorttienkin maailma voi pian jäädä kokonaan taakse. Ketterät kilpailijat luovat painetta monin tavoin.

Mielestäni perinteisten toimijoiden pitää nyt yhdistää osaamisensa ja voimansa luoda kumppanuuksia, joilla voidaan vastata kehitykseen kilpailukykyisin keinoin.

Nahkamäen mukaan käynnissä on ymmärryksen kasvattamisvaihe, jossa tulee keskittyä uhkien sijaan mahdollisuuksien tunnistamiseen. Monille konsulteillekin tilanteen arviointi ja tulevaisuuden ennustaminen on vaikeaa, jollei mahdotonta, sillä olemme tilanteessa, jossa historiatietojen perusteella ei voi tehdä tulevaisuuden ennusteita.

Alustojen taistelu

Käynnissä on selkeästi havaittava alustojen kilpailu: useat toimijat tarjoavat Open Banking -alustoja. Pienille ja keskisuurille pankeille tämä tärkeä valinta saattaa olla jopa kohtalonkysymys. Monen tekisi ymmärrettävästi mieli jäädä odottaman ja katsomaan mille kannattaa oma palvelunsa rakentaa.

Se on varmaa, että kerralla ei tule valmista. Muutos on niin iso. Nyt on hypättävä mukaan kokeilutalouteen. Pohdittavaksi jää strategiaa, jolla siihen lähdetään mukaan, vahvistaa Nahkamäki.

Joskus suomalainen sanoo paljonkin asioita tekemättömyydellään ja puhumattomuudella. Sekin on finanssialan yrityksissä tiedostettava, että on suuri ja melko riskaabeli päätös päättää olla tekemättä mitään.

Pitkäjänteistä kehittämistä ei tietenkään voi unohtaa, mutta avoimet rajapinnat tuovat mahdollisuuden tehdä rinnalla myös ketteriä projekteja ja hyödyntää kehittäjäekosysteemiä, Nahkamäki toteaa.

Tällä hetkellä kuluttajalähtöisten, joustavien pankkipalveluiden tarjonta ei vastaa kuluttajien aikaansaamaa kysyntää.

Jos tähän ei perinteisellä pankkisektorilla tartuta, niin mahdollisuuden käyttävät hyväksi uudet, ketterät FinTech-yritykset, Nahkamäki päättää.

Tutustu Samlinkin PSD2-luotsiin täällä!

 
 

Jos haluat vastaanottaa lisää artikkeleita, uutisia ja tarjouksia aiheeseen liittyen. Liity sisäpiiriimme.

 

Tulossa

htm-thumbfdf3-thumb

Share This