Yrittäjänainen

Näin valmistaudut yrityslainan hakemiseen

Yrityslaina voi auttaa yritystä useissa eri tilanteissa. Yrityslainaa voidaan käyttää tukena sesonkiin valmistautumisessa, puskurina sesonkiajan tasoittamiseen sekä yritysten kasvuinvestointien edistäjänä.

Yrittäjä voi myös kohdata tilanteita, joissa yrityksen käyttöpääoma ei riitä kaikkiin suunnitelmiin. Yrittäjänä saatat kokea turhauttavan tunteen, kun et löydä tarvittavaa pääomaa, jotta voisit toteuttaa sinulle tarjottavan mielenkiintoisen toimeksiannon. Ei pidä unohtaa myöskään investointeja uusiin laitteisiin tai työvoiman palkkaamiseen. Mitä jos ylimääräistä rahaa ei löydy mistään?

Oletko harkinnut yrityslainan ottamista? Ota huomioon seuraavat vinkit, kun haet rahoitusta yrityksellesi.

1. Laske tarvitsemasi lainan määrä

Laske kuinka paljon rahoitusta yrityksesi tarvitsee. Lainasummaa ei pidä turhaan paisuttaa. Hae lainaa vain siltä osin kuin se on todella tarpeellista ja se auttaa yritystäsi haluamallasi tavalla.

Lainan koko ratkaisee myös olennaisesti sen, mistä lainaa on järkevintä hakea. Jotkut lainanantajat keskittyvät vain suurempiin yrityksiin ja suuriin lainasummiin. Toiset taas myöntävät myös pieniä lainoja ja keskittyvät pienyritysten rahoittamiseen.

Lainan määrä määrää myös lainan maksusuunnitelman ja kuukausierät.

2. Tarkista yrityksesi julkinen kuva

Rahoittajat etsivät tietoa yrityksestäsi tukeakseen lainapäätöstään. Tämä ei tarkoita vain tilinpäätösten ja tunnuslukujen tarkastelua, vaan myös esimerkiksi yrityksesi verkkosivujen katselua. Ovatko verkkosivusi ajan tasalla? Vahvistavatko sivusi kuvaa, jonka haluat välittää yrityksestäsi? Päivitä tarvittaessa kuvia verkkosivuillasi ja varmista, että teksti paljastaa välittömästi yrityksesi ytimen ja idean.

Valmistaudu myös vastaamaan yritystäsi koskeviin kysymyksiin. Sinulta voidaan kysyä esimerkiksi seuraavia kysymyksiä:

  • Mikä on yrityksesi liikeidea?
  • Onko yrityksellä muita lainoja?
  • Mikä on yrityksen liikevaihto ja mitkä ovat sen tulevaisuuden näkymät?

3. Kilpailuta yrityslainat

Kun yrityksesi julkinen kuva on kunnossa, kilpailuta yrityslainat esimerkiksi Creddon avulla. Tällä tavalla saat ilmaiseksi tietoosi, minkälaista lainaa yrityksesi voi saada.

Parasta lainanvälittäjän käytössä on se, että lainatarjouksia voi yhdellä silmäyksellä vertailla tasapuolisesti.

4. Vertaile rahoittajia

Tarkista rahoitusyhtiöiden käytännöt heidän verkkosivuiltaan. Varmista, että löydät vastaukset ainakin seuraaviin kysymyksiin:

  • Onko verkkosivustolla tietoa kuukausittaisista lainakustannuksista tai koroista?
  • Entä muut mahdolliset kulut, kuten ennakkomaksut tai käyttöönottomaksut?
  • Voiko lainaa maksaa takaisin ennenaikaisesti? Jos voi, miten vanhan sopimuksen kanssa toimitaan?
  • Kuinka kauan lainan saaminen yritystilille kestää?

Voit myös selvittää, kuinka muut asiakkaat ovat arvioineet lainanantajan. Asiakasarvioita löytyy esimerkiksi Trustpilotista, Googlesta ja Facebookista. Muista vertailla lainanantajia omasta näkökulmastasi. Keskity niihin ominaisuuksiin, jotka ovat tärkeitä vain yrityksesi lainatarpeen kannalta.

5. Vertaile hintoja

Lainoissa, kuten kaikissa muissakin liiketoimintaan liittyvissä asioissa, hinta on tärkeä. Useiden lainanantajien sivuilla on lainalaskuri, jonka avulla voit helposti laskea lainan hinnan. Muista kuitenkin, että lainalaskuri antaa vain suuntaa antavan kuvan lainasi hinnasta ja loppueristä. Lopulliseen hintaan vaikuttaa myös esimerkiksi yrityksesi laskutus- ja luottohistoria.

Jos lainantarjoajan sivustolta laskuria ei löydy, voi kolmannen osapuolen tarjoama yrityslainavertailu olla oiva apu hintavertailussa.

Hintojen vertailu voi olla hankalaa, jos kaikkia laskutettavia kohteita ei ole listattu. Näitä voivat olla esimerkiksi aloitusmaksu ja erilaiset perustamismaksut. Näiden lisämaksujen on myös oltava selkeitä, jotta vertailu onnistuisi.

Kokonaishinta määräytyy viimeistään lainatarjouksen perusteella. Tästä syystä paras tapa saada vertailukelpoiset hinnat on kilpailuttaa yrityslainat esimerkiksi Creddon avulla.

6. Valitse sopivin yrityslaina

Koska valinnanvaraa on, kannattaa hyödyntää ja valita itsellesi paras vaihtoehto. Toivomme, että nämä vinkit auttavat sinua valitsemaan oikean yrityslainan.