Nordea kehittää osana vaihtoehtoisia rahoituspalveluitaan alustaa joukkorahoituspalveluilleen. Kehitystyö Suomen markkinoiden osalta on loppusuoralla ja samalla valtiovarainministeriön viimeistelemä joukkorahoituslaki etenee pian asetusvaiheeseen.  Nordean seuraava askel suuntautuu muihin pohjoismaihin.

Teksti & kuva: Catarina Myllärniemi

Suomi on pilottimarkkina Nordean uusille joukkorahoituspalveluille. Jatkossa alustaa suunnitellaan laajennettavaksi myös muihin pohjoismaihin. Sebastian Wikström aloitti vaihtoehtoisten rahoituspalveluiden johtajana Nordeassa kaksi vuotta sitten. Wikström pitää Suomen markkinoita optimaalisena pilotille monestakin syystä.

-Täällä lainsäädäntöä on luotu aidosti yhteistyössä markkinoiden kanssa, hän kertoo.

Ruotsin malli kangistaa

Lainsäädäntö on maakohtaista, eikä EU- ja ETA-alueella ole yhtä, yhteistä juridista mallia, joka koskisi joukkorahoitusta. Esimerkiksi Ruotsissa osakeyhtiölaki säätelee yrityksen mahdollisuuksia kerätä joukkorahoituksella pääomia. Siellä joukkorahoitukseen päästäkseen yrityksen tulee olla julkinen osakeyhtiö, tarkoittaen SEK 500.000 alkupääoman tarvetta ennen avointa crowdfunging-kierrosta. Tätä pienempiä osakeyhtiötä koskee rahoitusmalli, jonka mukaan crowdfundingin piiriin voidaan ottaa korkeintaan 200 rahoittajaa.

Nordea on tuomassa markkinoille yritysten alku- ja kasvurahoituksen täydentäjää, eikä niinkään kilpailijaa. Asiakkaalle on tarjota enemmän, mutta pelkällä pitchillä ei edelleenkään saa rahaa:

-Yrityksellä tulee olla liiketoimintaa, Wikström täsmentää tulevan palvelun kynnyksen korkeutta. Lisää kuullaan Sebastian Wikströmin puheenvuorossa Future Digital Financial Forumissa 27—28.10.2016 Helsingissä.

Kaikki muuttuu

Raporttien mukaan uusia toimijoita tulee asiakasta hankaaviin saumakohtiin murentaen finanssialan toimikenttää pala palalta. Teknologian kehitys tuo kilpailua monelta uudelta suunnalta, samoin diginatiivien tulo sijoitusikään muuttaa asiakkaan toiveita.  Wikström näkee Nordean vahvuudet kyvyssä ja tahdossa kehittää ajoissa ja pitkäjänteisesti. Pankkitoimijan luotettava maine ja toimiluvat yhdessä uusien yritysten teknologisen osaaminen kanssa sisältää varmasti hyvän liiton ainesosia. Silti kiire on fakta.

-Käynnissä oleva muutos ei ole pieni, vaan se on kokonaisen paradigman, eli totutun ja oikeana pidetyn toimintamallin muutos, Wikström syventää.

Kuten aina paradigman muutoksessa, jarrumies saattaa perustellusti voida sanoa, etteihän tässä parissa vuodessa juuri mikään ole muuttunut. Mutta jos sama mies istuisi reinot jalassa nojatuolissaan vuonna 2027 katsoen menneeseen, niin kaikki olisi muuttunut – tai vähintään kääntynyt päälaelleen.

Jos haluat vastaanottaa lisää artikkeleita, uutisia ja tarjouksia aiheeseen liittyen. Liity sisäpiiriimme.

Share This