Yrittäjät, freelancerit ja luovan työn tekijät kuulevat Suomessa aika-ajoin puhuttavan ”oikeista töistä”. Tällä annetaan siis ymmärtää että ennen kaikkea yrittäjyyttä tai muuta tarpeeksi abstraktia tai taiteellista ammattia ei lasketa oikeaksi työksi. Mikä siis on oikeaa työtä ja mikä ei? Kenen vastuulla on luoda ”oikeita” työpaikkoja kun automaatio ja robotisaatio poistavat tarpeen perinteisille ammateille lähes kokonaan? Entä onko se oikeaa työtä jos yrityksen johtajana onnistuneesti delegoin omat työni muille ja keskityn ideoimaan ja innovoimaan uuden liiketoiminnan kehittämistä? Siihenhän esimerkiksi yrittäjät juuri pyrkivät. Vähentääkö se jotenkin työn merkitystä jos epäonnistun uuden liiketoiminnan kehittäjänä? Siitä huolimatta, että yrittäjän ja johtajan välinen ero tuntuukin monesti olevan työsopimus ja säännöllinen palkka eikä itse työn sisältö, arvostetaan yrittäjien työtä silti vähemmän.

Vastaani asteli äskettäin kaksi viidenkympin ylittänyttä pysäköinninvalvojaa ja heräsin pohtimaan näitä kysymyksiä. Onko tuo nyt sitä oikeaa työtä vaikka saman työn tekee muutamassa vuodessa robotti? Eikö työn sankareilla ole mitään vastuuta itsensä kehittämisestä vaikka maailma ympärillä muuttuu vai onko työ niin pyhää, ettei turhan työn tekemistäkään saa kritisoida niin kauan kun siitä joku maksaa? Riittääkö siis että on paikka johon orjallisesti mennä ja josta ainakin toistaiseksi maksetaan säännöllinen korvaus työn tuottavuudesta piittaamatta?

Työn eri merkityksiä pohdittaessa kannattaa sitä lähestyä myös yrittäjän näkökulmasta. Yrittäjälle työ on nimittäin vähintäänkin haastava käsite. Toisaalta yrittäjä on henkisesti töissä 24/7 ilman varmaa palkkaa, mutta liika työ myös tappaa niin luovasti kuin fyysisestikin. Jos yrittäjä tekee konkurssin, menettää hän kaiken lisäksi työhönsä investoimansa rahat. Jos työn mittarina käyttää siis puhtaasti rahaa, voi yrittäjän työ toisin sanoen valua kokonaan hukkaan ja jopa aiheuttaa enemmän haittaa kuin hyötyä. Epäonnistuneet yrittäjät eivät epäonnistu työssä vaan yrittäjyydessä ja syy voikin olla, että yrittäjä on keskittynyt liikaa työn tekemiseen ja liian vähän yrittämiseen. Yrittäjä ei nimittäin pelkällä työllä menesty vaan on oltava myös äärimmäisen luova, rohkea ja sinnikäs yrityksen ja liiketoiminnan kehittämisessä pitkässä juoksussa. Jos yrittäjänä onnistuu, voi työt taas tiputtaa muutamaan tuntiin viikossa ja ansaita moninkertaisesti palkkatyöläiseen verrattuna. Ero onkin siinä, että yrittäjä joutuu työn määrän sijaan pohtimaan puhtaasti sen tuottavuutta. Työn tuottavuus taas on käsite, jota harva oikean työn tekijä haluaa pohtia sillä heidän tapauksessa se tarkoittaisi lähinnä lisää työtunteja.

Itsellä on se käsitys, että suurin osa nk.oikeasta työstä katoaa seuraavan 20 vuoden aikana tai jopa nopeammin. Oikean työn tekijät voivat vielä toistaiseksi esittää uhria työnantajan irtisanoessa ja istua työttömänä ottamatta vastaan korvaavaa työtä mutta miten on kun työtä ei enää määrittele työaika eikä perinteiset lineaariset työurat vaan ennemminkin oma kiinnostus, henkilökohtaiset vahvuudet ja kyky itsenäisesti mitata ja kasvattaa oman työn tuottavuutta.

Yhteenvetona voisi todeta, että työmarkkinat tulevat muuttumaan rajusti eikä ole yhteiskunnan eikä yritysten vastuulla taata jotain tiettyä työtä. Kun työ katoaa pilveen, halvempiin maihin tai roboteille vastuu osaamisen päivittämisestä myös tulevaisuuden työmarkkinoille kantaa työntekijä itse. Kun maailma ympärillä muuttuu, asenne ratkaisee ja jokaisen on itse pidettävä oma käsitys työstä ajan tasalla ja otettava vastuu omasta työllistymisestä tänään ja huomenna. Myös työssä epäonnistumista on valitettavasti siedettävä yrittäjien tapaan enemmän sillä työn tuottavuuden lisääminen ei ihmisten osalta olekaan yhtä helppoa ja riskitöntä kuin roboteille.

Jos sinulla on ajatuksia tai mielipiteitä tulevaisuuden työstä ja miten parhaiten siihen valmistautua, jaa ne mielellään kanssamme kommenttikentässä tai sosiaalisessa mediassa tunnisteella #REWORK17. Älä myöskään jätä väliin REWORK’17 Tulevaisuuden Työ & Tila -tapahtumaa 10.-11.10.2017 Helsingissä. Linkki tapahtuman sivulle on tässä:

Ola Sundell

Share This