Ola Sundell

LEAN STARTUP SPECIALIST

Innostukseni Lean Startuppia kohtaan on yksinkertainen: se on ainoa malli, jossa yrittäjyys, innovaatio ja tuotekehitys yhdistetään selkeäksi asiakas- ja markkinalähtöiseksi käytännön ohjekirjaksi, jossa halutaan välttää turha ajan ja rahan käyttö. Mallia voi soveltaa niin yrittäjät kuin tuotetiimit yrityksissä ja ensimmäistä kertaa voidaan sanoa, että yrittäjyyttä voi ja kannattaa opettaa. Se tarjoaa myös tiimille kuin tiimille keinot oppia startup –ketteryyttä oli oma työ sitten yksityisellä tai julkisella sektorilla.

Kiinnostukseni Lean Startup -metodia kohtaan juontaa juurensa aina vuoteen 2007 kun aloin suunnitella yrittäjävalmennuksia franchising -ketjuille. Ensimmäisen startuppimme olimme ystävieni kanssa perustaneet jo vuonna 2004 ja niistä ajoista jo tiesin, että yrittäjyydessä – ideoiden jalostamisessa liiketoiminnaksi – on enemmän kyse ihmisistä kuin liiketaloudesta.

Ainoa virallinen malli yrittäjävalmennukselle oli käytännössä se, jossa ohjattiin yrittäjiä laatimaan liiketoimintasuunnitelmia. Pohdin itsekseni, että toki suunnitelmista hyötyäkin on, mutta ei siitä voida aloittaa eikä se todista yrittäjän oppineen tai oivaltaneen yhtään mitään. Ja missä asiakas tässä kaikessa on? Emme kai luule, että yrittäjät päättävät mitä asiakkaat haluavat tai markkinatutkimusten antavan kestävän pohjan investoinneille? Ei yrittäjyyttä oteta haltuun MBA -tyylin aineopinnoin vaan tekemällä oppimalla (”Get out of the buidling” – Steve Blank –). Opin nopeasti miten eri asioita viralliset opit ja käytännön yrittäjyys olivat ja sen miten käteviä opinnäytetöitä liiketoimintasuunnitelmat olivat.

 

Voit kuvitella pettymykseni kun tajusin, ettei yrittäjävalmennuksessa ollutkaan kyse yrittäjistä vaan opettajista. Oikeastaan siitä hetkestä otin tehtäväkseni uudistaa Suomen yrittäjävalmennuksen. Ryhdyin intuitiivisesti kehittämään sähköistä työkalua liiketoiminnan suunnitteluun. Työkaluni käyttöliittymässä oli laatikoita, joiden taakse yrittäjät keräsivät aineistoa liiketoimintasuunnitelmaa varten, mutta käyttöliittymä itsessään antoi nopean kuvan ja nopeasti muokattavan strategiatyökalun.

Olin käytännössä kehittänyt Business Model Canvaksen ja kun Steve Blank vuonna 2011 vieraili Suomessa, pääsin nopeasti hänen opeistaan kärrylle. Osasin yhdistää Canvaksen, Customer Developmentin ja Validated Learningin kokonaisuudeksi ja perustin Eric Riesin ohjeiden mukaisesti Helsinki Lean Startup Meetupin. Vuonna 2012 toimme Ash Mauryan ja Business Model Competitionin Suomeen ja gurujen tuominen Suomeen kiinnostaa myös jatkossa. Samainen projekti elää vielä Startup Cup -nimellä ja on hiljalleen löytänyt kodin ja kasvamassa AMK -kentässä valtakunnalliseksi ohjelmaksi.

Seuraava askel yrittäjävalmennuksen uudistamista on ollut ensimmäisen Lean Startup -yrittäjävalmennuksen kehittäminen. Yhteiskunta käyttää paljon resursseja yrittäjien valmentamiseen ja yrittäjyyden kouluttamiseen eikä meillä edelleenkään systemaattisesti ohjata yrittäjiä innovoimaan ja validoimaan liiketoimintamalli edellä. Vuonna 2017 tähän tulee muutos kun Startup Cup ja StartSmart julkaistaan suurelle yleisölle.

Ola Mediassa

Rikastu Yrittämällä BLOGI

Lean ja Startup – avaimet digiajan innovaatioon

Internet ja digitalisaatio ovat luoneet ehtymättömän lähteen innovaatioille. Yritysten keskeisin haaste tänä päivänä onkin ideoiden ja mahdollisuuksien runsaus eikä päinvastoin. Hukumme toinen toistaan parempaan ideaan ja koska aikaa ei ole yhtään enempää, on ainoa...

Ketterän yrittäjyyden manifesto

Pitkään on luultu, että jos yrittäjät oppisivat pukemaan ideansa suunnittelmiksi paremmin heistä tulisi menestyksekkäämpiä yritystoiminnassaan. Pohja perinteisiltä yrittäjyysopeilta putosi viimeistään kun internet ja agiili softakehitys räjäyttivät pankin uusille...

Yrittäjyys on innostusta, intohimoa ja itsepetosta

Suunnitteletko yrityksen perustamista ja yrittäjäksi lähtemistä? Yrittäjäksi lähteminen on pitkä prosessi, johon ajoittuu myös suurimmat vastoinkäymiset. Mikään ei siksi ole ratkaisevampaa yrittäjyydessä kuin asenne. Innostuksella voitamme pelkomme ja intohimolla...

Never Venture Alone!

The truth about entrepreneurship is rarely told. There’s too much focus on growth, success and egos for people to grasp that building a startup is really a management problem and not an ideation, product or customer problem. Understanding how managing startups is...

Share This