Oletko joskus pohtinut sijoittamista startuppeihin? Jos olet niin nyt Sinulla on siihen entistä parempi mahdollisuus. Sen lisäksi, että erinomaiset joukkorahoituspalvelut kuten Invesdor mahdollistavat sijoittamisen listaamattomiin startup- ja kasvuyrityksiin, nyt sinulla on myös mahdollisuus sijoittaa suureen listattuun startuppiin.

Nokian tavoin, Stockmann on nimittäin viimeisin suomalainen suuryritys, joka on tehnyt käänteisen startup-pivotin. Startup kielessä pivot tarkoittaa asiakkaiden, markkinoiden ja liiketoimintamallin strategisissa olettamissa tehtyä olennaista muutosta. Ketteriä pivotteja tulee tehdä kun yrityksen strategia ei perustu faktoihin vaan suuriin arvauksiin tulevaisuudesta.

Vanhoin lääkkein ei johdeta startuppeja

Mielenkiintoiseksi jää nähdä miten Stockmann startup-yrittäjänä pärjää vai turvautuuko se liiketoiminnan vanhan pelikirjan oppeihin ja päätyy Nokian tavoin myymään toimintansa osina pois. Osakkeenomistajan kannalta tämä on se todennäköisin vaihtoehto sillä muuten osakkeen hinta tuskin olisi edelleen päälle seitsemän euron. Stockmannia ei siis hinnoitella taseensa ja kassavirtansa takia kuin startuppia mutta sen liiketoimintamalli tuottaa tappiota aivan kuten startuppienkin.

Mikä on startup?

Startup on markkinaa ja skaalautuvaa liiketoimintamallia etsivä tiimi. Startup voi olla yritys, mutta startuppia ei voida menestyksekkäästi johtaa kuin yritystä. Jos ei ole markkinaa, ei ole strategiaa ja jos ei ole liiketoimintamallia ei ole skaalautuvaa markkinointia ja myyntiäkään. Käänteinen startup on se kun markkina hylkää toimivan liiketoimintamallin ja yritys joutuu startupin tavoin peruskysymysten äärelle siitä mikä on meidän markkina ja miten kehittäisimme siihen helposti monistettavan liiketoimintamallin.

Melko mittavaksi nousseen startup-hypen keskellä monet ihmiset tuntuvatkin unohtaneen, että startuppiudessa ei ole kyse vain nuorista yrityksistä ja yrittäjistä vaan startupit itse asiassa ratkovat liiketoiminnan ehkä suurinta perusongelmaa. Vai väittääkö joku, että uusien markkinoiden ja liiketoimintamallien kehittäminen ei olisi tärkeää ja/tai vaikeaa.

Miten startuppia johdetaan?

Käänteisten startuppien ongelma on, että kuten Stockmannilla niillä on vielä jonkinlainen markkina ja liiketoimintamalli olemassa, mutta ne vanhenevat tasaisen tappavasti. Vanhasta kiinni pitäminen johtaa tyypillisesti liian pieniin muutoksiin liian myöhään. Pivotteja on liian vähän eikä niillä ole asiakkaisiin todellista vaikutusta. Nokian tapauksessa tähän syyllistyi erityisesti Ollila ja Kallasvuo.

Perinteisten yritysten tuleekin jatkossa entistä herkemmin ymmärtää myös startup-johtamista. Startuppien strateginen suunnittelu, balanced scorecard, markkinointi, myynti ja HR ovat jotain aivan toista kuin vakiintuneiden yritysten. Mutta kun markkinat muuttuvat ja liiketoimintamallit mätänevät on entistä useamman yrityksen osattava hyödyntää startup-metodeja johtamisessaan.

Vieläkö pohdit Stockmannin osakkeiden ostamista? Totuuden nimissä myönnän itse omistavani yritystä, mutta koska en tunne Stockmannin johtoa, en rehellisesti sanoen usko, että siellä on tarpeeksi monipuolista osaamista palkitsemaan minut osakkeenomistajana. Tällä hinnalla spekuloin Stockmannin pilkkomisella mutta harkitsen myös osakkeiden myyntiä. Mikäli osake vielä merkittävästi halpenee, käännän takkini ja harkitsen ostamista siinä toivossa, että johdolla ei ole muuta vaihtoehtoa, kun kulkea startupin lailla pitkä tuskallinen tie uuden kasvuun johtavan liiketoimintamallin löytämiseksi.

Ola Sundell

 

Ps. Jos olet startup tai käänteistä startup-pivottia välttävä tai tekevä yritys, suosittelen tutustumaan HUB13 koulutus- ja tapahtumatarjontaan.

Vielä ehdit ilmoittautua:

25.3. klo 18 Invesdorin ja HUB13 Crowdpitch –yhteistapahtumaan HUB13:ssa

26.3. klo 13 HUB13:ssa järjestettävään SCALED – GROWTH MARKETING FORUM –tapahtumaan, jossa kuulet edelläkävijäyritysten keinoista kääntää

 

 

HUB13 on Helsingin johtava coworking startup HUB. Meiltä voit myös varata tilaa tapahtumillesi ja koulutuksillesi. Soita 044-352 66 34 tai lähetä sähköpostia hello@HUB13.fi.

www.HUB13.fi

Share This