Teksti: Paavo Beckman
Kuva: Flick Creative Commons

Pankki – fintech – startup

Kaikki sen tietävät, ja mitä nopeammin hyväksymme tosiasiat, sitä paremmat mahdollisuudet meillä on pysyä kehityksessä mukana. Pankki- ja rahoitussektoriin kohdistuu tällä hetkellä valtava uudistuspaine. Alueille, joissa pankit ovat saaneet rauhassa puuhastella omissa pienissä piireissään jo vuosisatoja, syntyy uusia startupeja kuin sieniä sateella. Kaukonäköisimmät ovat tietysti huomanneet tämän jo aikaa sitten, ja he ovatkin jo pelkän muutoksen hyväksymisen sijaan itse vauhdittamassa sitä. Surullisen moni finanssialan jätti, kuitenkin vielä tänäkin päivänä katsoo maailmaa norsunluutornistansa pystymättä hyväksymään, että kaukana alhaalla heitä tehdään toimettomiksi.

Nyt on jo nähtävissä, että isoimmatkin pelurit kentällä ovat aktivoituneet muutokseen. Usein edelläkävijänä nähty Richard Branson muun muassa sijoitti pari vuotta sitten 25 miljoonaa dollaria virolaiseen startupiin Transferwireen, joka mahdollistaa ihmisille kaikkialla maailmassa huomattavasti pankkeja edullisemman rahaliikenteen. Nimenomaan tämä rahan liikkuminen tulee muuttumaan ja tulevaisuudessa suurin osa maasta toiseen liikkuvasta rahasta tulee ohittamaan hitaat, kalliit ja kankeat pankit. Kansainväliset startupit jotka tuovat ihmisille useita vaihtoehtoja potkivat pikkuhiljaa pois laudalta rahaliikenteen välikädet ja valuutan vaihtopelurit.

BBVA teki siirron viime kuussa, ja osti suomalaisen Holvi palvelun pois. Holvin ajatus on jättää ihmisten tarve pankin käytöstä rahaliikenteensä hoitamiseen kokonaan pois. BBVA ei kuitenkaan ostanut Holvia ns. öljy-yhtiö tyylillä eli patentit kainaloon ja äkkiä piiloon, ettei kukaan vahingossa saisi markkinoille parempaa tuotetta. Ei, BBVA teki päätöksen nähdessään miltä rahoitusalan tulevaisuus voisi näyttää, ja he haluavat olla siinä tulevaisuudessa mieluummin mukana kuin fossiloitumassa pölyn alla. Tämä skene tulee totaalisesti mullistumaan, ja olen itsekin istunut niissä keskusteluissa mukana missä valtavien kansainvälisten pankkien johtajat ovat yhteistuumin todenneet että startupit tulevat tuhoamaan koko nykyisen pankkialan. Tämän murroksen tapahtuessa on tosiaan kivempi pelata palloa siellä startupien puolella, ja siksipä nämä pankit ovat valmiita laittamaan miljardeja peliin varmistaakseen oman pinnalla pysymisensä.

2,5 miljardia ihmistä maailmassa elää omaehtoisesti tai pakon edessä ilman pankkitiliä. Muun muassa Holvin ansiota jopa meillä Suomessa on yrityksiä, jotka pystyvät pyörittämään bisnestänsä ilman, että heidän tarvitsee arpoa minkä pankin armoille haluaa itsensä laittaa. Miten vuonna 2016 digitaalisten pennieni siirtäminen jeneiksi voi vielä kestää viikon, ja maksaa yhtä paljon kuin moni ihminen kehittyvissä maissa tienaa kuukaudessa? Google hakee minulle 30 000 tulosta ympäri maailmaa neljäsosasekunnissa, mutta tilisiirtoa voin odottaa kolmesta päivästä viikkoon tai kahteen. Nyt joku tarjoaa saman palvelun Googlen nopeudella ja 90% edullisemmin, eikä tule todellakaan kestämään pitkään, kunnes koko valtava massa siirtyy kokonaan pankeista näiden uusien palveluiden piiriin.

Tsunami tulee, oletko valmis?

Kirjoittaja:
Beckman on perustanut 6 yritystä ja toiminut yrittäjänä yli 15 vuotta. Hän on johtanut tiimejä niin USA:ssa (San Francisco & New York) kuin Euroopassakin (Lontoo & Helsinki). Viime vuodet Beckman on auttanut eri maalaisia kasvuyrityksiä kansainvälistymään ja skannaa tällä hetkellä eurooppalaisia startupeja isoille kansainvälisille yhtiöille kuten Santander Bank:lle, Telefonicalle ja vakuutusyhtiö Mapfrelle.
 

Jos haluat vastaanottaa lisää artikkeleita, uutisia ja tarjouksia aiheeseen liittyen. Liity sisäpiiriimme.

 

Tulossa

htm-thumbfdf3-thumb

Share This