Tulevaisuuden toimitila

Onko toimitilamarkkinoille käymässä samoin kuin perinteisille taksi- ja majoituspalveluiden tuottajille? Pohditaanpas vielä mistä uberisaatiossa on kyse: toimialan vakiintuneet toimijat keskittyvät puolustamaan kutistuvia marginaalejaan oman organisaation ja toimialan uudistamisen sijaan. Vaikka suuret muutostuulet tunnistetaan, keskitytään rakentamaan suojamuureja tuulimyllyjen sijaan. Innovaatio- ja tuotekehitysprosessit ovat lasten kengissä eikä tarpeeksi rohkeaa uudistajaa löydy ainakaan oman organisaation ylimmästä johdosta. Suurten muutosten edessä voittajan ja häviäjän tunnistaa parhaiten vallitsevasta kulttuurista. Onko organisaatiossa aito yrittämisen meininki vai yritetäänkö pienet teot peittää edelleen suurilla puheilla?

Tulevaisuuden tila

Toimitila-alalla on pitkään tiedetty kehitystrendi: tilan käyttö tehostuu ja työ karkaa muualle. Tilojaan uudistavat yritykset raportoivat helposti 30-40 % säästöistä neliömetreissään ja toimitilaliiketoiminnassa vallitsee yleinen tappiomieliala. Lopputulos – yli miljoona tyhjää toimistoneliötä ja toimitilarakentamisen romahtaminen kymmenesosaan – pistää miettimään mistä raha alalla tulevaisuudessa tehdään. Eritoten kun ollaan vasta kehityksen alkupäässä.

Perinteisillä toimijoilla ei tunnu olevan lääkkeitä (tahtoa ja rohkeutta) kääntää saati pyrkiä hyödyntämään trendiä. On käynyt se pahin, jossa käyttäjätottumukset ovat muuttuneet eikä tilalle pystytä tarjoamaan oikeita vaihtoehtoja. Uudistamisen riskit koetaan liian suuriksi ja se jos mikä avaa oven ulkoa tulevalle muuttaa toimialan pelisäännöt. Todennäköisesti tähänkin tarvitaan amerikkalainen toimija vaikka se voisi yhtä hyvin olla yksi meistä.

Selvää on, että kaikki eivät selviä muutoksesta voittajina. Selvää on myös se, ettei voittajaksi nousta etsimällä ratkaisua ajattelematta reseptiä uudestaan. Yksi osa reseptiä esimerkiksi on syynätä kumppanit uusin linssein ja arvioimalla onko niiden joukossa todellisia uudistajia ja uudelleen ajattelijoita vai lähinnä vanhoihin rakenteisiin eksyneitä.

Tulevaisuuden työ

”Työ ei ole paikka johon mennään vaan asia joka tehdään” (Rasmus Roiha, Ohjelmistoyrittäjät ry) REWORK´15 -tapahumassa kuultu erinomainen kiteytys tuntuu olevan tämän hetken vallitseva usko työtä uudistavien keskuudessa. Tehdasmainen toimistotyö on ollut toimitilamarkkinoiden menestyksen keskeinen tukijalka, jota nyt sahataan poikki. Juuri nyt tuntuu siltä, että työ on peruuttamattomasti karkaamassa tilasta.

Toimitilojen tulevaisuus kulkee siis käsi kädessä työn tulevaisuuden kanssa, mutta merkit ovat ilmassa, ettei toimitilaliiketoiminnassa oteta tätä tarpeeksi vakavasti. Uuden arvonluonnin ytimeen on luonnollisesti nostettu Digitalisaatio, mutta epäselvää esimerkiksi vielä on luodaanko arvoa asiakkaille vai käyttäjille. Hieman Nokian tapaan, toimiala ymmärtää operaattoreita eikä loppukäyttäjää, joiden merkitys markkinaa mullistavana voimana on merkittävästä vahvistunut. Itse en usko digitalisaation pelastavan toimialoja vaan tuhoavan, mutta se voi tarjota yksittäisille toimijoille mahdollisuuden viedä kilpailu sinne missä sitä ei ole.

Digitalisaatio tulee ja muuttaa paljon, mutta mitä tulee toimitiloihin uskon sen vievän enemmän kuin tarjoavan kipeästi kaivattuja vastauksia tulevaisuuden toimitilakysymykseen – kuka tilaa käyttää, miksi ja missä? Nyt tarvitaan näkemystä, kylmiä hermoja ja rohkeaa kokeilemista. Digitalisaatiota tärkeämpää on toimitilatuotteen uudelleen määrittely, jonka toteutuksessa digitaaliset palvelut ovat välttämätön lisä.

Tulevaisuuden toimitilalla ei siis voida tarkoittaa pelkkää fyysisen tilan uudistamista vaan sen tulee käsittää laajemmin toimitilakäsitteen uudelleen ajattelu muuttuvan työn näkökulmasta. Kun työ pirstoutuu ja muuttuu entistä haastavammaksi, vastaus työn tekemiseen on edelleen oltava tila. Ei kuitenkaan yksi työtila vaan useampi. Vaikka omaa työtilaa ei enää tarvita, on jokin yhteisöllinen työlle pyhitetty tila edelleen löydyttävä kodin ulkopuolelta. Samoin kuin työn myös tilan on pirstouduttava ja palvelullistuttava. Tilan on oltava helposti käytössä kun sitä tarvitaan, mutta sen ei tarvitse seistä tyhjänä kun en itse ole paikalla.

REWORK on HUB13 vetämä tulevaisuuden työn ja tilan kehittäjäyhteisö, joka vuoden aikana kokoontuu useamman kerran päivittämään näkemyksensä tulevaisuuden toimitilasta. Toimitilojen uudistamista katsotaan siis sekä ulkoa sisään, että sisältä ulos, mutta molemmissa käyttäjien näkökulmasta eikä pelkästään toimialan mieltymyksistä käsin.

Tervetuloa mukaan syksyn ohjelmaan, jossa mukana vuoden päätapahtuma REWORK´17 syyskuussa (10.-11.10.2017) ja marraskuun alussa järjestettävä ensimmäinen Hack the Office. Liity sisäpiiriin niin saat uutiset, tapahtumatiedot ja tarjoukset ensimmäisenä sähköpostiisi. REWORK´17 ennakkovaraajan etu umpeutuu 15.6. joten varmista etusi nopeasti!

Intoa uudistua ja uudistaa!

Share This