Tilastot puhuvat karua kieltä siitä miten hyvin yritykset ja yrittäjät onnistuvat uusissa hankkeissa. Innovatiivisista startupeista yli 90% epäonnistuu ja samoin käy jopa 75%:lle uusista tuotelanseerauksista. Ei ihme, että epäonnistumista pelätään. Kallista hommaa eikä kukaan halua syyllistyä rahan tuhlaamiseen tai nimen tahraamiseen.

Väitänkin, että epäonnistumisen pelko on suurin syy yritysten anemiaan ja kasvuhaluttomuuteen. Siitäkin huolimatta, että ihmiset ovat mestareita löytämään selityksiä kaikista muista tekijöistä paitsi itsestään.

Pelot eivät olisi pelkoja jos ne eivät ohjaisi ihmisiä toimimaan väärin. Liiketoiminnassa epäonnistumisen pelko näkyy varmuuden maksimointina. Varmuutta on hyvä olla, mutta kun siinä ammutaan yli, käy kun 1-0 johtoa varmistelevalle jääkiekkojoukkueelle. Joukkue, jonka keskeinen tavoite on välttyä takaiskuilta, lakkaa rakentamasta peliä ja luomasta maalipaikkoja. Peli on käytännössä menetetty.

Olennaisin mitä yritykset joukkueurheilusta voivat oppia, on että jokainen hyökkäys ei johda maaliin, mutta jokainen ”epäonnistunut” hyökkäys vie joukkueen askeleen lähemmäksi voittoa. Tätä kaavaa toistamalla voitetaan pelejä, sillä vain hyökkäämällä opimme miten vastustajan puolustus juuri tänään murretaan. Ilman rohkeutta ei synny menestystä liiketoiminnassakaan eikä mitään strategiaa voi rakentaa yhden hyökkäyksen varaan. Vastoinkäymiset ovat olennainen osa voittavan strategian luomista.

Liian monen yrityksen kulttuuri suosii puolustavia pakkeja. Peli on luotu takaiskujen välttämiseksi, ei voittamiseksi. Harva yrityksen sisällä edes tietää mitä hyökkääminen on. Voittavan joukkueen fail often and fast -malli on tunnettu mantra, mutta yrityskulttuuriin sitä on vaikea – jos ei mahdoton – integroida. Se tarkoittaisi, että sisäistettäisiin miten tuhoisaa yritykselle varman päälle pelaaminen on, siirryttäisiin reaktiivisesta oman aseman turvaamisesta proaktiiviseen hyökkäyspeliin.

Fail fast mallilla yrityksen ja tuotteen tie menestykseen muistuttaa voittavan joukkueen iteroivaa hyökkäyspeliä. Vain hyökkäämällä usein ja rohkeasti, opitaan ketä vastaan pelataan ja miten pelitaktiikka muuttaa pelin aikana. Vain hyökkäyspäässä hallittuja epäonnistumisia lisäämällä voitetaan siis varmemmin ja kun epäonnistumisia haetaan nopeammin ja aikaisemmin, tulee niistä halvempia ja hallitumpia. Osa mestaruutta rohkeasti tavoittelevan joukkueen voittavaa peliä.

Pyri aktiivisesti eroon peloistasi ja tee epäonnennumerosta uuden rohkeamman yrityskulttuurisi manifesti aivan kuten mekin HUB13:ssa.

Ola Sundell

Share This