Yrittäjä lomalla

Yrittäjän loma – Miten se onnistuu?

Yrittäjien lomat ovat tapetilla aina lomakauden alussa. Kun työntekijät alkavat ilmoittaa lomasuunnitelmistaan, monet yrittäjät huokailevat ja miettivät, miten hoitaa yrittäjän loma ja samalla pyörittää yritystä. Monelle yrittäjälle viikko Espanjassa, kaupunkiloma Italiassa tai Euroopan kiertely autolla eivät tule kysymykseen, sillä yrityksen on pysyttävä käynnissä loman aikana.

Näin ei kuitenkaan tarvitsisi olla, sillä oikealla valmistautumisella yrittäjän loma voi olla nautinnollinen ja akkuja lataava kokemus. Jotta loma olisi mahdollisimman nautinnollinen, olemme koonneet hieman vinkkejä yrittäjille. Vinkkien avulla yrittäjä voi suunnitella lomaa tehokkaammin ja rentoutua. Yrittäjän loma on kuitenkin yhtä kaivattu ja ansaittu, kuin työntekijän loma.

Kerää lomarahastoa vuoden aikana

Suurin este yrittäjän lomalle on tulojen menetys loman aikana. Tämä korostuu erityisesti pienissä yrityksissä, joissa yrittäjän työpanos merkitsee paljon. Lomailuun varautuminen on asia, joka on otettava huomioon yrityksen vuosibudjettia laadittaessa. Yrittäjän on hinnoiteltava palvelut ja laskettava vuosibudjetti siten, että voitto riittää kattamaan loman aikaisen tulonmenetyksen ja palkkakustannukset. Yrittäjän kohdalla kukaan ei maksa kesälomaa erikseen, joten hänen on kerättävä rahat sitä varten koko vuoden aikana.

Kassanhallinta lomakauden aikana voi aiheuttaa lisäpaineita ja joissain tapauksissa estää yrittäjää pitämästä lomaa. Joskus kassa ei anna periksi tilapäisen työntekijän palkkaamisesta tai työnantaja tinkii omasta palkastaan, kunnes sopimus voidaan laskuttaa. Henkilökunnan maksaminen kesälomalta voi myös rasittaa yrityksen kassanhallintaa. Näiden tilanteiden helpottamiseksi lomarahaston kerääminen on tärkeä osa yrittäjän lomailua.

Yrittäjän tuetut lomat

Yrittäjän tuetut lomat ovat yksi vaihtoehto, sillä yrittäjille on tarjolla jonkin verran tuettua lomatoimintaa. Yrittäjien tuetut lomat ovat yrittäjävetoisille aikuisille ja yrittäjäperheille, joilla ei muuten olisi mahdollisuutta nauttia lomasta poissa.

Lue lisää yrittäjien tuetuista lomista täältä.

Pidä minilomia tai lomia silloin, kun muut ovat töissä

Lomien ei tarvitse kestää kokonaista kuukautta, jotta voisi virkistäytyä ja viettää aikaa läheisten kanssa. Lyhytkin tauko yrityksen pyörittämisestä antaa mahdollisuuden tehdä muita asioita. Harkitse, voitko pidentää viikonloppuja tai aloittaa myöhemmin aamulla lastesi kesäloman aikana. Aamutoimet lasten kanssa ovat mukava tauko yrityksen päivittäisestä pyörittämisestä ja voit viettää laatuaikaa perheesi kanssa.

Yrittäjänä sinulla on enemmän vapautta pitää lomaa, koska voit pitää lomaa silloin, kun liiketoiminta sen sallii. Lomakuukausien ulkopuolella voit hankkia edullisempia matkapaketteja, vuokrata mökkejä edullisemmin ja välttää lomakohteiden vaivat. Hyödynnä siis yrittäjän vapaus ja ota siitä kaikki irti.

Suunnittele lomakautesi etukäteen ja varaa aikaa kalenteriisi

Suunnittelemalla ja aikatauluttamalla työt etukäteen asiakkaidesi kanssa voit vapauttaa kalenteristasi aikaa lomalle. Jos sinulla on perheenjäseniä, joiden lomat ovat tiedossa hyvissä ajoin etukäteen, varaa kalenteristasi aikaa tätä varten. Yrittäjän loma voi olla joustavampi kuin työntekijän loma.

Mieti etukäteen, milloin otat lomaa ja millaisia tarjouksia otat vastaan. Joskus voi olla vaikeaa sanoa ei tuottoisalle työlle tai keikalle, joka osuu suunnitellulle lomaviikolle. Muista kuitenkin, että kaikelle ei voi asettaa hintaa ja uskalla sanoa ei.

Lomat onnistuvat paremmin, kun asiat ovat hyvin suunniteltuja ja työasiat eivät ole koko ajan mielessäsi. Tee ennen lomalle lähtöäsi lista tehtävistäsi loman jälkeen. Unohda ne sitten ja keskity rentoutumiseen.

Monet asiat voi myös ajoittaa ja automatisoida. Voit esimerkiksi ajoittaa kirjeen lähettämisen asiakkaalle tai viestin lähettämisen verkkosivuille etukäteen ennen lomaa. Valmistele myyntilaskut mahdollisimman pitkälle etukäteen, jotta voit lähettää ne nopeammin lomien aikana, tai käytä aikataulutusta toistuviin myyntilaskuihin. Verkkolaskupalvelut nopeuttavat laskujen käsittelyä, ja kaikki ostolaskut kannattaa siirtää verkkoon.

Mieti, mikä on tärkeää lomakauden aikana

Jos lomakausi ei ole yrityksesi parasta aikaa, voit vähentää työmäärääsi ja keskittyä vain tärkeimpiin liiketoiminta-asioihin. Jos yritykselläsi on esimerkiksi maanantaisin vähän asiakkaita, voit lyhentää aukioloaikoja ja pidentää viikonloppuja ilman suuria taloudellisia menetyksiä. Monet asiakkaistasi ovat liikkeellä myös maanantaisin.

Uskalla delegoida ja palkata apua

Et voi pitää lomaa, jos et pysty delegoimaan tehtäviä. Kesätyöntekijän palkkaaminen voi olla melko kallista, ja perehdyttäminen vie aikaa. Toisaalta voit lähteä lomalle ja ladata akkuja itse.

Jos yrityksessä on muita työntekijöitä, voit perehtyä ja delegoida meneillään olevia tehtäviä henkilökunnalle. Jos suunnittelet etukäteen lomakauden tehtävät, voit perehdyttää ja delegoida osan tehtävistä työntekijöille sen sijaan, että katkaisisit lomasi yksinkertaisten asioiden tekemiseen. Näin voit työskennellä joustavasti muiden aikataulujen mukaan ja voit myös motivoida työntekijöitä oppimaan uusia asioita.

Kannattaa myös harkita yhteistyökumppanuutta saman toimialan yritysten kanssa lomatöiden jakamiseksi. Jos teet yhteistyötä muiden yrittäjien kanssa, voit delegoida heille töitä lomakauden aikana ja sopia, että he tekevät vastavuoroisesti samoin.

Ilmoita asiakkaille lomasuunnitelmistasi

Suomen kesä on lyhyt ja siitä halutaan ottaa kaikki irti. Siksi asiakkaasi todennäköisesti ymmärtävät, että myös liikemiehillä on oikeus lomaan. Asiakkaiden kanssa kannattaa keskustella hyvissä ajoin ja sopia töiden aikataulusta ennen tai jälkeen loman.

Lomasta kannattaa myös ilmoittaa yrityksen verkkosivuilla, sosiaalisen median kanavissa ja asettaa sähköpostiin poissaoloviesti. Uskalla kytkeä puhelimesi saapuvien viestien ilmoitukset pois päältä, kun haluat rentoutua. Jos sinun on pysyttävä ajan tasalla sähköpostissa tai sosiaalisessa mediassa, varaa tunti aamulla tai yhtenä aamuna viikossa aikaa asioiden hoitamiseen. Muina aikoina unohda työt ja nauti vapaa-ajasta. Nykyään voit hoitaa asioita verkossa kesämökin laiturilta käsin, joten sinun ei tarvitse edes mennä toimistolle. Jopa pakolliset tapaamiset asiakkaiden kanssa voidaan hoitaa videoneuvottelun avulla.

Ota lomastasi kaikki irti

Vaikka yrittäjän lomat olisivat harvempia tai jakautuisivat kesän ajalle, niistä kannattaa ottaa kaikki irti. Vapaapäivän pitäminen voi tuntua vaivalloiselta, mutta minkään yrityksen ei pitäisi kaatua vapaapäivään. Toisaalta, jos yrittäjä sairastuu työuupumuksesta, se voi helposti upottaa koko yrityksen. Loma on mahdollisuus virkistäytyä, levätä ja ennen kaikkea huolehtia omasta hyvinvoinnista. Siksi yrittäjien kannattaa ottaa aikaa itselleen ja nauttia läheistensä seurasta.

Unohda työ ja tee lomalla asioita, jotka auttavat sinua lataamaan akkujasi. Sinä tiedät paremmin kuin kukaan muu, mitä tarvitset, oli se sitten lepoa, liikuntaa, aikaa perheen tai kumppanin kanssa, matkustamista tai mitä tahansa muuta. Yrittäjä ei ole robotti tai kone; aivot ovat voivat keksiä uusia ideoita vain, kun niillä on tauko. Myös keho tarvitsee taukoa. Yrityksen pyörittäminen on helpompaa, jos olet terve yrittäjä.

Nauti lomastasi, yrittäjä!