Helsingin yrittäjät pyysivät minua kerran puhumaan tilaisuuteensa Lean Startupista. Ehdotin otsikoksi kasvuyrittäjän kolmiloikkaa, joka mielestäni oli seksikäs ja innostava. Sain kuitenkin vastaukseksi, että sana kasvu on hieman hankala Yrittäjien jäsenille, että voisinko jotenkin muokata otsikkoa vielä.

Nyt en kritisoi vaan ihmettelen, mutta eikö yrittäjyydessä nimenomaisesti ole kyse kasvusta?

Kieltämättä kasvuyrittäjyyttä hypetetään paljon, mutta oma tuntuma on, että terminä se on syntynyt syystä, että yrittäjyydellä viitataan nykyään ennemminkin itsensä työllistämiseen kuin menestyvän liiketoiminnan luomiseen. ”Oikeat” yrittäjät vieroksuvat tätä yrittäjyyttä ja ovat yksinkertaisesti halunneet luoda itselleen termin, josta tunnistavat itsensä.

Itselle on todella outoa ajatella yrittäjyyttä ilman, että sekä minä yrittäjä että yritykseni pyrkivät eteenpäin. Sitähän kasvu yrittäjälle yksinkertaisuudessaan on: eteenpäin menemistä. Vai haluaako kukaan millään elämän saralla kokea seisovansa paikallaan? Yrittäjän edistys ja kehitys näkyy konkreettisina yrityksen kasvulukuina sillä jos yritys ei voi hyvin, ei voi yrittäjäkään.

Kysymykseen tuskin on yhtä oikeaa tai väärää vastausta, vaan lähinnä mielipiteitä. Oma johtopäätökseni kuitenkin, että kasvu on yrittäjien toimesta ymmärretty täysin väärin. Kasvu on aina mitattavaa kasvua, mutta ongelma on, että mittaamme kasvua aina vain rahassa. Yritykselle kasvu on parempaa asiakastyytyväisyyttä, korkeampaa sähköpostien avausprosenttia, kasvavia kävijämääriä nettisivuilla jne.

Kasvun mittaaminen puhtaasti rahassa on yhtä tyhmää kuin doping. Raha on vain todistus menneistä hyvistä ajoista eikä ole luotettava mittari tulevasta menestyksestä. Yrittäjän ja yrityksen kasvu on prosessi yhtälailla kuin olympiavoittajalla. Raha on se mitali, mutta kasvu on se jatkuva harjoittelu ja parantaminen, josta ei mitaleja jaeta.

Mitä ajatuksia kasvu sinussa herättää? Puhutaanko siitä mielestäsi liikaa vai oletko minun kaltainen, joka toivoisi siitä keskusteltavan paljon enemmän, mutta rakentavammin?

Ola Sundell

Jos sinä olet yrittäjä, joka pyrkii eteenpäin etkä pelkää kasvua, HUB13 kumppaneineen järjestää säännöllisesti Yrittäjä Meetupin Helsingin keskustassa. Yrittäjä Meetup on paikka yrittäjille tavata uusia yrittäjiä ja kehittää liiketoimintaa kerran kuussa. Tapaamiset järjestetään HUB13:ssa Kaisaniemenkatu 13 A (2. kerros) joka kuun ensimmäinen torstai.

Katso tapahtuman ohjelma Facebookista ja ilmoittaudu mukaan.

Tervetuloa!

 

Share This